fbpx

Leer zakelijk Duits voor een goede start in de DACH-regio

Duits leren: de taal van werken en zakendoen in Europa

Ontdek 7 redenen waarom veel (zakelijke) deuren opengaan wanneer je de Duitse taal beheerst.

Eerst een aantal feiten:

Wat je motivatie ook is, de Duitse taal zal eindeloze deuren voor je openen, ook beroepsmatig. Naast dat je goed in het Duits leert communiceren, wordt ook je CV aantrekkelijker voor werkgevers. In dit artikel lees je waarom zakelijk Duits leren een groot pluspunt is.

1. Duits is de meest gesproken taal in Europa met 100 miljoen moedertaalsprekers

Veel mensen denken dat Duits alleen in Duitsland gesproken wordt. Dit is echter niet het geval. Als we het over miljoenen sprekers hebben, zijn er in Europa alleen al 100 miljoen mensen voor wie Duits hun eerste taal is. Duits is de officiële taal in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en België. Daarnaast is het de tweede of derde taal in onder meer Polen, Denemarken, Slowakije en de Tsjechische republiek. Vooral in de voormalige oostbloklanden beheersen mensen het Engels slecht. Het politieke en economische belang van deze Duitstalige landen, hun onderwijssystemen, hun inzet voor wetenschap en onderzoek en hun belang in de toeristische sector, heeft het leren van Duits de laatste jaren weer tot een trend gemaakt. 

2. DACH is Europa’s grootste economische macht

Overweeg je om te werken in Duitsland? Of wil je werken in Zwitserland of Oostenrijk? Geen slecht idee, want deze drie landen vormen de grootste economische macht in Europa. 

De term DACH – dat zo ook in het Engels wordt gebruikt – is gemeengoed in het Duits, omdat het samenvalt met het Duitse woord ‘dak’ (Dach in het Duits). Hiermee wordt ernaar verwezen dat alle Duitssprekende gebieden onder één dak vallen.

Een groot deel van de sterke economie komt voort uit het concurrentievermogen van de DACH. Dat ligt bij haar sterke gerichtheid op research and development (R&D), waar in de DACH-regio jaarlijks meer dan 80 miljard euro in geïnvesteerd wordt. Dankzij de invloed die de DACH heeft op de economie, is ook vanuit het buitenland de vraag naar DACH-producten groot en is de export die daaruit voortkomt enorm.

3. De e-commerce is enorm

De DACH-economie bestaat voor 99% uit middelgrote en kleine bedrijven (MKBs). Daarnaast kent de DACH een grote industriële productiesector. De MKBs zijn een goede aanvulling op de grote economische groepen, waarvan veel genoteerd zijn aan de DAX-index van de Frankfurt Stock Exchange. Frankfurt is overigens ook de thuisbasis van de Europese Centrale Bank (ECB), die onder andere toeziet op de prijsstabiliteit in de eurozone. Echter, anders dan in de Amerikaanse economie, zijn er tevens talloze ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn. 

Heb je een sterk digitaal profiel? Duits beheersen kan dan de deuren openen naar deze nog altijd booming business. De e-commerce in Duitsland was eind 2018, 65,10 miljard euro waard! Van de meer dan 800.000 webshops in heel Europa (in 2017), waren er meer dan 175.000 in Duitsland. Dit is 21% van alle e-commerce in Europa.

Momenteel is de DACH koploper in de e-commerce-verkoop in Europa, met een totale markt van meer dan 100 miljard euro. Dus als je een e-commerce-bedrijf hebt, weet je al in welke taal je je wellicht verder kunt ontwikkelen.

Duits, leren Duits

4. Duits leren = gegarandeerd werk in Duitsland of daarbuiten

Mocht je van baan willen veranderen en je vleugels willen uitslaan, dan zou zakelijk Duits leren het gemakkelijker voor je maken om een internationale baan te vinden. Alleen al in Duitsland staan op moment van schrijven meer dan 900.000 vacatures open.

Een goede beheersing van de taal maakt je kansen op de Duitstalige arbeidsmarkt een stuk eenvoudiger. Wil je toch in België of Nederland blijven? Duitse bedrijven zijn over de hele wereld gevestigd en zoeken altijd werknemers die Duits spreken. Duitsland is groot in de zogenoemden ‘hidden champions’. Dit zijn kleine tot middelgrote ondernemingen die minder dan 500 medewerkers in dienst hebben en een jaaromzet van 50 miljoen tot drie miljard euro realiseren.

5. Duitsland heeft een interessante toeristische sector

In 2020 (coronajaar) bezochten 3,2 miljoen Duitsers Nederland en in 2018 waren dit er zelfs 6,3 miljoen. Daarbij geven Duitse toeristen verreweg het meeste geld uit in ons land, aanzienlijk meer dan Belgen en Engelsen. Andersom zijn Nederlanders ook de grootste toeristen in Duitsland, met 10 miljoen overnachtingen per jaar.

De Duitse toerist reist in Nederland voornamelijk naar kustgebieden, gevolgd door grote steden, watersportgebieden en natuurgebieden.

6. Duitsland heeft 1,5 miljoen miljonairs

Met 1,5 miljoen miljonairs is Duitsland het land met het op twee na hoogste aantal miljonairs ter wereld. Een wellicht verrassend feitje, omdat Duitsers niet bekendstaan om hun pronkzucht. Toch worden ze op de wereldranglijst van rijken enkel voorgegaan door Japan en de Verenigde Staten. Ongeveer 1,6% van de Duitsers is miljonair. Nederland kent ongeveer 110.000 miljonairs (0,6% van de bevolking) en in België zijn er ook 110.000 miljonairs (1% van de bevolking).

Daarnaast kent Duitsland veel mensen met meer dan 50 miljoen euro aan vermogen. Behalve aan auto’s, hebben mensen hun fortuin gemaakt met ondernemingen in andere industrieën zoals speelgoed (Playmobil), medicijnen (Hexal), schroeven (Würth) en snoepgoed (Haribo).

”Stel je voor dat je een finca op Mallorca hebt met een privéstrand. Dit wordt verhuurd voor € 10.000 per week. Je kunt slechts één taal te kiezen voor op je website of Airbnb-pagina. Welke taal zou je kiezen? Ik denk dat het antwoord duidelijk is.”

7. Leer Duits om je onderneming een boost te geven

Heb je een onderneming, dan kan in de Duitse markt opgaan een logische stap zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van je product of service. Zakelijk Duits leren kan jou in veel gevallen kansen bieden. Ook helpt het je om miscommunicatie te voorkomen en een goede klantenservice te bieden. Bovendien zul je tijd en geld besparen door je processen doeltreffender te maken. Redenen genoeg dus om Duits te leren!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.