fbpx

Wat is Schufa ? En wat moet je ervan weten?

Je bent net in Duitsland aangekomen, je wilt een flat in Berlijn huren en je wordt gevraagd om je Schufa mee te sturen. Het doel van dit artikel is om je te vertellen wat de Schufa is, hoe je het aanvraagt en waar je het kunt aanvragen. Schufa is de Duitse afkorting voor Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung, ofwel ‘algemene kredietbeschermingsinstelling’. We kennen het in België als de ‘CKP’ (Centrale voor kredieten aan particulieren) en in Nederland als BKR’ (Bureau Krediet Registratie), een gedetailleerd verslag dat laat zien of er schulden op jouw naam staan. 

Wat is de Schufa?

Schufa toont de kredietgeschiedenis van mensen. Het wordt gebruikt om iemands risico in te schatten bij het aanvragen van een lening of kredietkaart. Het kan ook geraadpleegd worden om informatie te krijgen over iemands arbeidsverleden en strafblad.

Ook laat het Schufa-rapport reeds uitgevoerde transacties zien (creditcards, telefooncontract, internet, aankopen op afbetaling, enz.). Hoewel deze gegevens privé zijn en niemand ze zonder toestemming kan inzien, worden ze toch bekeken om de mate van vertrouwen in te schatten. Deze score varieert van 0-100%, waarbij 100% de beste score is. Daarbij wordt alleen naar de laatste 36 maanden gekeken. Is de Schufa-score laag, dan bestaat de kans dat je moet wachten totdat de score weer goed is. Bij het zoeken naar een woning of kamer wordt om de Schufa-score gevraagd, die niet ouder mag zijn dan drie maanden.

Al je gegevens worden beschermd door de Duitse dienst voor gegevensbescherming, dus je kunt er zeker van zijn dat de Duitse overheid je gegevens niet illegaal zal delen of verkopen.

Hoe kun je jouw Schufa aanvragen?

De gemakkelijkste manier om een Schufa aan te vragen is door een formulier in te vullen dat je direct op hun website kunt invullen. Er wordt om persoonlijke gegevens gevraagd, zoals je naam, adres en telefoonnummer. Je zult ook informatie moeten geven over je kredietgeschiedenis, met inbegrip van de leningen die je aangevraagd hebt en de terugbetaling-geschiedenis van die leningen. Heb je dit niet voorhanden, dan kun je eventueel andere documenten overleggen waaruit blijkt dat je een goede betaler bent, zoals een bankafschrift. Als je het formulier ingevuld hebt, stuur je het naar Schufa, samen met alle andere documenten die je nodig denkt te hebben.

Als je net in Duitsland ‘geland’ bent, moet je je Anmeldung, ID-kaart of paspoort en credit- of debit-card van een Duitse bank laten zien.

De kosten van de Schufa-procedure zijn € 29,95. De aanvraagprocedure duurt meestal 2 dagen.

Schufa

Waarom is het zo belangrijk?

Duitsers vinden een goede kredietwaardigheid belangrijk, omdat dit voor hen een teken is dat je een goede betaler bent. Dit is voornamelijk van belang voor mensen die in Duitsland een woning willen huren. Voor de meeste verhuurders is een goede Schufa-score een harde vereiste. Je rekeningen goed op orde hebben is uiteindelijk de beste manier om je score bij te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je Schufa aanvraagt.

5 handige weetjes over de Schufa

  1. Schulden en schuldeisers uit andere landen hebben geen invloed op je Schufa-score.
  2. Het Schufa-bestand wordt aangemaakt als je je Anmeldung krijgt, als je een bankrekening opent of als je een rekening betaalt (bv. via het internet). Voordien ‘besta je niet’.
  3. Als je een strafblad hebt, moet je de schuld zo snel mogelijk betalen. Negatieve vermeldingen beïnvloeden je score tot 3 jaar en kunnen tot 6 jaar blijven staan.
  4. Als de Schufa eenmaal betaald is, kun je hem zo vaak controleren als je wilt, maar als je bijvoorbeeld naar een andere woning verhuist, zal je gevraagd worden een nieuwe Schufa te overhandigen.
  5. Als je besluit Duitsland te verlaten, raden we je af nog openstaande rekeningen achter te laten, want als je terugkeert komen die openstaande rekeningen op je Schufa te staan.

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.