Wat is Schufa ? En wat moet je ervan weten?

Je bent net in Duitsland aangekomen, je wilt een flat in Berlijn huren en je wordt gevraagd om je Schufa mee te sturen…. Het doel van dit artikel is je te helpen meer te begrijpen wat “de Schufa” en de procedures ervan: wat het is, hoe je het aanvraagt en waar je het kunt aanvragen. Schufa is trouwens de Duitse afkorting voor Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung, wat vertaald “algemene kredietbeschermingsinstelling” betekent. We kennen het in België als de ‘CKP’ (Centrale voor kredieten aan particulieren) en in Nederland als BKR’ (Bureau Krediet Registratie), een gedetailleerd verslag die bewijst of er schulden op jouw naam staan. We willen de mensen bedanken, die besloten de samentrekking te maken om ons dat niet te laten uitspreken. 

Wat is de Schufa?

Snel, leuk en gemakkelijk Duits leren. Speciaal voor Nederlandstaligen

Schufa is een gegevensbank met informatie over de krediet geschiedenis van mensen. Het wordt gebruikt om iemands risico in te schatten bij het aanvragen van een lening of kredietkaart. Het kan ook geraadpleegd worden om informatie te krijgen over iemands arbeidsverleden en strafblad.

In het Schufa rapport verschijnen, behalve dat gecontroleerd wordt of je schulden hebt, ook reeds uitgevoerde transacties (creditcards, telefooncontract, internet, aankopen op afbetaling, enz.) en hoewel deze gegevens privé zijn en niemand ze zonder onze toestemming kan zien, scoren ze toch als het erom gaat de mate van vertrouwen vast te stellen.

Deze score varieert van 0-100%, waarbij 100% de beste score is en schommelt in de loop van de tijd, omdat alleen de bewegingen van de laatste 36 maanden in aanmerking worden genomen. Daarom moet je, als hij om wat voor reden dan ook laag is, wachten tot de negatieve plaat verdwijnt en wat ze noemen de Schufa-Score weer stijgt. Daarom wordt bij het zoeken naar een woning of kamer gevraagd de huidige Schufa-Score te laten zien, die niet ouder is dan drie maanden.

Al je gegevens worden beschermd door de Duitse dienst voor gegevensbescherming, dus je kunt er zeker van zijn dat de Duitse overheid je gegevens niet illegaal zal delen of verkopen.

“schufa is vergelijkbaar met ‘CKP’  in Belgie en  het BKR in Nederland”

Schufa

Hoe jouw Schufa aanvragen?

De gemakkelijkste manier om een Schufa aan te vragen is door een formulier in te vullen dat je direct op hun website kunt invullen. In dit formulier moet je persoonlijke informatie invullen, zoals je naam, adres en telefoonnummer. Je zult ook informatie moeten geven over je kredietgeschiedenis, met inbegrip van de leningen, die je aangevraagd hebt en de terugbetaling geschiedenis van die leningen. Heb je die niet, dan kun je andere documenten overleggen waaruit blijkt dat je een goede betaler bent, zoals een bankafschrift. Maar dat is “verdacht”.

Als je het formulier ingevuld hebt, stuur je het naar Schufa, samen met alle andere documenten die je nodig denkt te hebben.

Als je net in Duitsland ‘geland’ bent, moet je je Anmeldung, ID kaart of paspoort en credit of debit card van een Duitse bank laten zien.

De kosten van deze Schufa procedure zijn € 29,95. En de aanvraagprocedure duurt meestal 2 dagen.

Waarom is het zo belangrijk?

Duitsers leggen veel nadruk op het behoud van een goede kredietwaardigheid, want voor hen is het belangrijk te weten of je een goede betaler bent of niet. Het belangrijkste is degene, die in Duitsland een woning willen huren. Voor de meeste verhuurders is een harde vereiste. 

Je rekeningen goed op orde hebben is uiteindelijk de beste manier om je score bij te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan, als je je Schufa aanvraagt.

5 tips over de Schufa die je goed van pas zullen komen.

  1. Schulden en schuldeiser uit andere landen hebben geen invloed op je Schufa score.
  2.  Het Schufa bestand wordt aangemaakt als je je Anmeldung krijgt, als je een bankrekening opent of als je een rekening betaalt (bv. via het internet). Daarvoor “besta je niet”.
  3.  Als je een strafblad hebt, moet je de schuld zo snel mogelijk betalen. Negatieve vermeldingen beïnvloeden je score tot 3 jaar en kunnen tot 6 jaar blijven staan.
  4. Als de Schufa eenmaal betaald is, kun je hem zo vaak controleren als je wilt, maar als je bijvoorbeeld naar een andere woning verhuist, zal je gevraagd worden een nieuwe Schufa te overhandigen.
  5. Als je besluit Duitsland te verlaten en nog openstaande rekeningen achter te laten, raden we je af dat te doen, want als je terugkeert, komen die openstaande rekeningen je Schufa te staan.

Blogs die ook interessant voor je kunnen zijn:

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.