fbpx

Welke verzekeringen heb ik nodig in Duitsland?

Verzekeringen in Duitsland

Verzekeringen afsluiten, dat wil je het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Om je hierbij te helpen, geven wij je een overzicht van de belangrijkste Duitse verzekeringen. Want met een aanbod van meer dan 500 verschillende verzekeringsmaatschappijen in Duitsland, is de keuze enorm.

Aansprakelijkheidsverzekering

In tegenstelling tot in Nederland, is de Private Haftpflichtversicherung (PHV) hier niet wettelijk verplicht. Toch kun je maar beter verzekerd zijn, want je bent wél verplicht elke schade te betalen die je berokkent aan een persoon, een object of een vermogen. Een goede PHV dekt je ook tegen schade die jij zelf ondervindt en waarbij de tegenpartij verzekerd is en deze vaak ook niet kan betalen. Aangezien dit ruim 30% van de inwoners van Duitsland betreft, is een aansprakelijkheidsverzekering zeker aan te bevelen. Tot slot functioneert een PHV ook als passieve rechtsbijstandverzekering, met als doel onterechte aanspraak op een schadevergoeding af te weren. 

Voorbeeld uit de praktijk:

“Man rijdt met bakfiets tegen bus, bus heeft deuk. Buseigenaar krijgt €2.736,93 van PHV.”

Inboedelverzekering

Mocht er in je flat of huis brand uitbreken, waterschade zijn, een ruit kapot vliegen door een storm of ingebroken worden, dan wordt deze schade vergoed door de Hausratversicherung (HR). Daarbij kun je allerlei opties aan je verzekering toevoegen, zoals jezelf gratis naar huis laten vliegen mocht een van bovenstaande situaties plaatsvinden tijdens je vakantie. Het is belangrijk per vierkante meter minstens € 650 te verzekeren, dus bij een flat van 78 m2 is de verzekeringssom € 50.700. Dit geldt voor de verzekeringsmaatschappij als 100% dekking, tenzij je in een villa woont met hele dure spullen. De dekking is beperkt tot de benoemde schade, dus als je zoontje de TV omgooit, valt dit niet onder de verzekering.

Voorbeeld uit de praktijk:

“Kelder loopt vol door een gebroken rioolleiding. Verschillende dozen met kleding onbruikbaar. Huurder krijgt €1.324,74 van HR.”

Rechtsbijstandverzekering

Je nieuwe boot blijkt gaten in de bodem te hebben, je hebt ruzie met je baas, de bovenburen geven elke avond een feest of iemand loopt voor je auto door rood terwijl hij op z’n telefoon gluurt. Allerlei zaken waar een Rechtsschutzversicherung (RV) goed van pas komt. Deze verzekering wordt aanbevolen aan alle buitenlanders, omdat Duitse contracten lastig te volgen zijn. Bovendien kent iedereen wel iemand die problemen heeft met de huisbaas of op een oneerlijke manier zijn baan kwijtraakt. Let op dat je een onbeperkte verzekeringssom afsluit, anders kan een RV bepaalde cases weigeren. 

Ongevallenverzekering

Een flinke smet op je budget, totdat er iets gebeurt. Het doel van de Unfallversicherung (UV) is om mislopende inkomsten te dekken door (gedeeltelijke) invaliditeit na een ongeluk. Dit is een tamelijk breed begrip, van door je rug gaan bij het verhuizen of met de fiets aangereden worden, tot dronken achter het stuur tegen een boom rijden. Deze verzekering is een complex product waarbij persoonlijk advies altijd handig is. Let vooral op de volgende voorwaarden: 

  • wat is precies een ongeluk volgens de verzekeringsmaatschappij?
  • progressie en progressiecurve (hoe meer invalide, hoe hoger de som)
  • ongevallenrente (duur en niet de moeite waard, maar erg in trek bij verkopers)

Voorbeeld uit de praktijk:

“Vrouw van 19 valt met hoofd op badkuip, verliest twee jaar geheugen. Mag niet meer werken. UV betaalt niks, want die had ze niet.“

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.