fbpx
tussenjaar in Berlijn

Een fantastisch tussenjaar in Berlijn

Droom je er ook van om een tussenjaar te doen in de bruisende en creatieve stad Berlijn? Linde deed het! Linde studeerde Theater in Amsterdam en stond op het punt te beginnen aan het derde schooljaar. Maar vanwege de covid-pandemie zag het programma er ineens heel anders uit. Ze koos er daarom voor er een jaar tussenuit te gaan naar Berlijn. Lees hier hoe Linde haar tussenjaar in Berlijn heeft ervaren.

Een tussenjaar in Berlijn – de stad en scène trokken mij aan

Ja, zeker! Ik heb me heel snel goed gevoeld. In Nederland zeiden ze dat ik voorzichtig moest zijn, en dat ik mij in Berlijn eenzaam zou kunnen voelen. Mede omdat Duitsers nogal gesloten kunnen zijn. En Berlijn is een heel grote stad. Maar ik heb eigenlijk veel mensen ontmoet, via Facebook bijvoorbeeld. Ik weet dat het erg cliché klinkt, maar het werkt echt! Via de Duitse cursus die ik bij Aprendi heb gevolgd heb ik ook mensen ontmoet.

Facebookgroepen: Nederlanders in Berlijn

Zo is er de groep ‘Nederlanders in Berlijn’, maar ook ‘International friends in Berlin’. In de laatste groep ontmoette ik mensen die op zoek waren naar tandempartners om talen te oefenen en zo heb ik heel wat mensen leren kennen. Sterker nog, via deze groep heb ik zelfs mijn huidige vriend ontmoet! Too good to be true!

Hoe zit het met een woning vinden in Berlijn? Heb je zelf een fijne plek kunnen vinden en was het betaalbaar?

In het begin woonde ik in een gedeelde flat (een zogenoemde WG) met een Duitse meid, die heel aardig was. Ik vond deze woning via via. Na een paar maanden moest ik verhuizen en ik vond mijn volgende kamer via een Facebookgroep genaamd ‘Berlin housing’. Facebookgroepen en contacten helpen dus zeker. Wel jammer is dat daar de meeste advertenties allemaal op korte termijn zijn. Op Wg-gesucht vind je meer op lange termijn, dus ik raad zeker aan om ook daar te zoeken.

Voor tips over het vinden van een kamer, zie onze blog.

Wg-gesucht.de

Wat ik vaak deed was de Wg-gesucht pagina elke dag een paar keer verversen, want dan kon ik de advertenties zien die slechts een paar seconden geleden waren geplaatst. Ook korte ik de berichten die ik als antwoord naar adverteerders stuurde waarin ik mezelf voorstelde. Nadat ik ze ingekort had, kreeg ik meer reacties dan daarvoor. Tot slot maakte het de zoektocht voor mij ook makkelijker door al hier in Berlijn te zijn. Het is erg moeilijk om iets van een afstand te vinden.

Wat betreft de prijs van de kamers denk ik dat het iets goedkoper is dan in Amsterdam. Ik heb ongeveer 500 euro betaald voor de kamers die ik tot nu toe heb gehad.

Waar werk je nu, en is het makkelijk een baan te vinden?

Welnu, mijn probleem is dat ik mij in Berlijn niet heb kunnen inschrijven (Anmeldung doen) omdat mijn huurcontracten ‘Zwischenmiete’ waren (onderhuur dus). Aangezien ik niet ingeschreven ben in de stad, heb ik de papieren niet om een baan te vinden anders dan schoonmaken of babysitten. Ik hoop mij snel te kunnen inschrijven, zodat ik in een ijssalon kan werken, dat zou mijn droom zijn!

Een baan vinden in Berlijn via Facebook: Nederlanders in Berlijn

Mijn eerste babysit-baantje vond ik via mijn huisgenoot, die mensen kende die een baby hadden. De families van de andere kinderen waar ik oppas, heb ik gevonden via de Facebookgroep ‘Nederlanders in Berlijn’. Het is gek hoeveel Facebook mij geholpen heeft. Ik geef het niet graag toe, maar zo is het nu eenmaal.

Natuurlijk zou ik graag in de ijssalon willen werken, dus heb ik al wat onderzoek gedaan en een paar ijssalons bezocht. Ik denk eerlijk gezegd ook dat de beste manier om een baan te vinden is, door er persoonlijk langs te gaan en te vragen of ze iemand nodig hebben.

Jezelf zijn in Berlijn

Berlijn heeft mijn hart gestolen, dus ik wil zeker naar Berlijn terugkeren na mijn studie en hier in de toekomst ook gaan werken. Ik ga misschien op zoek naar een stageplaats voor mijn studie. 

In Berlijn heb ik het gevoel dat je kunt doen wat je wilt. Je kunt het huis in je pyjama verlaten en niemand geeft er iets om. Mensen zijn erg artistiek en ik heb het gevoel dat iedereen vrij is om te zijn zoals ze zijn. In Amsterdam veroordelen ze elkaar meer dan hier, het is daar ook vrij, maar toch heel anders.

Wat is jouw mening over Duitsland en de levensstijl daar in vergelijking met Nederland?

Ik vind de Duitsers erg vriendelijk, erg beleefd. Soms zijn ze wel een beetje stijf en gereserveerd en niet al te spontaan, maar daar is verder niets mis mee natuurlijk. Wat de kwaliteit van het leven betreft, vind ik dat het leven hier een stuk goedkoper is (vooral in Berlijn).


Wil je ook een ervaring zoals die van Linde?

Leer Duits met Aprendi!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.