tussenjaar in Berlijn

Een fantastisch tussenjaar in Berlijn

Droom je er ook van om een tussenjaar te doen in de bruisende en creatieve stad Berlijn? Linde deed het! Hier haar verhaal. Linde studeerde theater in Amsterdam en stond op het punt te beginnen met het derde schooljaar. Vanwege de covid pandemie zag het programma er heel anders uit. Ze koos er daarom voor om er een jaar tussenuit te gaan naar Berlijn. Lees hier hoe Linde haar tussenjaar in Berlijn heeft ervaren.

Een tussenjaar in Berlijn – de stad en scène trok mij aan

Jaren geleden was ik hier al eens geweest en ik vond het erg leuk. Een stad vol kunstenaars met een geweldige vibe, zelfs tijdens de lockdown. Ik ben hier ook omdat ik denk dat als actrice, Duits leren mijn carrière ten goede zal komen en nog meer deuren voor mij kan openen.

Hoe heb je je tot nu toe gevoeld? Heb je goed kunnen integreren?


Ja zeker! Ik heb me heel snel goed gevoeld. In Nederland zeiden ze dat ik voorzichtig moest zijn, en dat ik mij in Berlijn eenzaam zou kunnen voelen. Mede omdat Duitsers nogal gesloten kunnen zijn. En Berlijn is een heel grote stad. Maar ik heb eigenlijk veel mensen ontmoet, via Facebook bijvoorbeeld. Ik weet dat het erg cliché klinkt, maar het werkt echt! Via de Duitse cursus die ik, ja bij Aprendi heb gedaan heb ik ook mensen ontmoet. 

Facebook groepen: Nederlanders in Berlijn


Zo is er de groep “Nederlanders in Berlijn”, maar ook de groep “International friends in Berlin”. In de laatste groep ontmoette ik mensen die op zoek waren naar tandempartners om talen te oefenen en zo heb ik heel wat mensen leren kennen. Sterker nog, via deze groep heb ik zelfs mijn huidige vriend ontmoet! Too good to be true.

Hoe zit het met een woning vinden in Berlijn? Heb je zelf een fijne plek kunnen vinden en was het betaalbaar?


 In het begin woonde ik in een gedeelde flat (een zogenoemde WG)  met een Duits meisje, die heel aardig was. Ik vond deze woning via via. Na een paar maanden moest ik verhuizen en ik vond mijn volgende kamer via een Facebook groep genaamd “Berlin housing”. Facebook groepen en contacten helpen dus zeker. Wat wel jammer is dat daar de meeste advertenties allemaal op korte termijn zijn. Op Wg- gesucht vind je meer op lange termijn, dus ik raad zeker aan om ook daar te zoeken. Voor tips over het vinden van een kamer zie onze blog. 

Wg-gesucht.de


Wat ik vaak deed was de Wg-gesucht pagina elke dag een paar keer verversen, want dan kon ik de advertenties zien die slechts een paar seconden geleden waren geplaatst. Ook korte ik de berichten die ik als antwoord naar adverteerders stuurde waarin ik mezelf voorstelde. Nadat ik ze ingekort had, kreeg ik meer reacties dan daarvoor. Tot slot maakte het de zoektocht voor mij ook makkelijker door al hier in Berlijn te zijn. Het is erg moeilijk om iets van een afstand te vinden.

Waar werk je nu, en is het makkelijk een baan te vinden?


Welnu, mijn probleem is dat ik mij in Berlijn niet heb kunnen inschrijven (Anmeldung doen) omdat mijn huurcontracten “Zwischenmiete” waren (onderhuur dus). Aangezien ik niet ingeschreven ben in de stad, heb ik de papieren niet om een normale baan te vinden anders dan schoonmaken of babysitten. Ik hoop snel te kunnen inschrijven, zodat ik in een ijssalon kan werken, dat zou mijn droom zijn!

Een baan vinden in Berlijn weer Facebook: Nederlanders in Berlijn


Mijn eerste babysit baantje vond ik via mijn huisgenoot, die mensen kende die een baby hadden. De families van de andere kinderen waar ik oppas, heb ik gevonden via de Facebook groep “Nederlanders in Berlijn”. Het is gek hoeveel Facebook mij geholpen heeft. Ik geef het niet graag toe, maar zo is het nu eenmaal.

Jezelf zijn in Berlijn


Berlijn heeft mijn hart gestolen, dus ik wil zeker naar Berlijn terugkeren na mijn studie en hier in de toekomst ook gaan werken. Ik ga misschien op zoek naar een stageplaats voor mijn studie. 

Wat is jouw mening over Duitsland en de levensstijl daar in vergelijking met Nederland?


Ik vind de Duitsers erg vriendelijk, erg beleefd. Soms zijn ze wel een beetje stijf. In het algemeen vind ik sommige mensen in Duitsland een beetje gereserveerd en niet al te spontaan, verder niks mis mee natuurlijk! Wat de kwaliteit van het leven betreft, vind ik dat het leven hier een stuk goedkoper is (vooral in Berlijn).


Wilt u een ervaring zoals die van Linde?

Blogs die ook interessant voor je kunnen zijn:

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.