fbpx
Vind een studentenkamer erasmus in Berlijn Munchen Hamburg Frankfurt Duitsland

Studentenkamer vinden in Duitsland

Student en van plan een Erasmus of studie in Duitsland te doen? Dan is waarschijnlijk je eerste vraag: Hoe vind ik een kamer?? Een veel voorkomende vraag bij studenten die naar Duitsland willen. Vooral bij grote steden als Berlijn, Hamburg en München. Wij hebben 6 tips verzameld om je op weg te helpen! 

Weet wel waar je aan begint voordat je op zoek gaat naar een studentenkamer in Duitsland, makkelijk is het namelijk niet. De vraag naar studentenkamers/ woonruimte, is net als in sommige steden in Nederland of België groter dan het aanbod..

Maar maak je geen zorgen, uiteindelijk vindt iedereen een plekje waar hij of zij zich goed voelt, het is zeker haalbaar.

Een tip vooraf betaal nooit iets vooraf als aanbetaling of eerste maand huur voor een appartement dat je nog nooit gezien hebt te betalen en altijd af te gaan op jouw indruk. Er zijn helaas behoorlijk wat mensen te vinden die je willen oplichten door zogenaamd een appartement aan jou te “verhuren”, daar heb je natuurlijk geen zin in!

 Zoek naar een studentenkamer in Duitsland op WG-Gesucht.de

Dit is de website waar de meeste studenten hun studentenkamer in Duitsland hebben weten te vinden.  Wonen in een Wg (Wohngemeinschaft), een gedeelde flat, is namelijk de meest gebruikelijke manier van wonen als student in Duitsland (al helemaal in Berlijn). Dus op “kamers” wonen.

Een WG is een woning waarbij je meerdere faciliteiten deelt met je huisgenoten (denk aan badkamer, keuken en woonkamer). Het gebeurd vaak dat er verschillende communities ontstaan in WG’s of dat de huidige bewoners specifiek op zoek zijn naar een huisgenoot die dezelfde interesses of normen en waarden heeft (Bijvoorbeeld dingen als: je bent vegetarisch, of afgestudeerd en werkende, of muzikaal, rustig of juist lekker sociaal. Het kan van alles zijn).  

Deze WG’s worden vaak vergelijken met een studentenhuis in Nederland of een kot in België. Het grote verschil is dat in een WG ook niet studerende kunnen wonen, er is voor iedereen ergens een geschikte kamer. Je kan positief verrast worden tijdens het wonen in een WG.

Hier 6 tips voor het zoeken van een WG op een rij:

 1. Schrijf een standaard berichtje in het Engels (nog liever in het Duits), waarin je jezelf kort voorsteld.
 2. Download de WG-Gesucht app, dit werkt nog makkelijker dan de website!
 3. Weet waar je naar zoekt, en gebruik zoekfilters!
 4. De overgang van de ene huurder naar de andere wordt geregeld door de bewoners van de WG.
 5. Ga in levende lijve langs, of vraag een local om hulp
 6. Betaal nooit, maar dan ook nooit vooruit zonder te weten waar de huur of borg naartoe gaat.

Goed, je weet nu wat het is. Tijd om erachter te komen hoe je nou een geschikte kamer vind in zo een WG.

1. Schrijf een standaard berichtje in het Engels (nog liever in het Duits), waarin je jezelf kort voorsteld.

De huidige bewoners zijn benieuwd naar wie je bent en kunnen nog wel eens kieskeurig zijn. Ze willen tenslotte toch graag weten wie hun nieuwe huisgenoot word. Het is daarom altijd goed om een berichtje te maken waarin je verteld:

 • Wie je bent (met een leuke foto)
 • Wat je interesses zijn
 • Hoe jouw dagelijkse routine eruit ziet (werk, of studie bijvoorbeeld)
 • Of je vroeg of laat op staat
 • Jouw eetvoorkeuren (vegan, vegetarisch, alles-eter etc.)
 • Wat ze eventueel van jou kunnen verwachten (en waarbij je zou kunnen helpen)
 • En waarin je mogelijk iets leuks over de kamer zegt.

Extra tip!! En om het zoeken jezelf nog gemakkelijker te maken, dit standaard bericht bewaren in je notities of een document zodat je het vanuit daar simpelweg kan kopiëren en plakken naar degene die jij een bericht wilt sturen. Het helpt goed om veel te reageren en vaak de pagina van het kameraanbod op WG-Gesucht te refreshen zodat je de nieuwste kamers als één van de eerste ziet!

2. Download de WG-Gesucht app, dit werkt nog makkelijker dan de website!

Het gaat ongetwijfeld zo zijn dat je op veel studentenkamers in Duitsland gaat reageren en dus veel berichten moet gaan versturen. Het is natuurlijk altijd goed om achter je computer of laptop te zitten om dit te doen, maar het kan nog efficiënter! Als je namelijk de app download op je mobiel, kan je jouw standaard berichtje ook gemakkelijk onderweg in de bus of trein, of tijdens het wachten op iets of iemand versturen, gebruik maken van momentjes op je dag. Overigens kan je op de app jouw standaard bericht opslaan als template.

3. Weet waar je naar zoekt, en gebruik zoekfilters!

Om jouw (droom) studentenkamer in Duitsland te vinden is het verstandig om voor jezelf te bepalen waar je nou echt naar opzoek bent. Zo zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden:

 • Wel of geen Anmeldung. Een Anmeldung is anders gezegd een registratie (aanmelding) die aantoont dat je een woonadres in Duitsland hebt. Een aanmelding is onder andere nodig om te kunnen werken in Duitsland. Na je aanmelding ontvang je namelijk een Steuer-ID (Duits belastingnummer), die je nodig hebt om uitbetaald te kunnen krijgen bij je Duitse werkgever.
 • Bepaalde of onbepaalde huurovereenkomst: Er zijn verschillende soorten contracten. Ben je opzoek naar een tijdelijke kamer, of voor lange termijn? Houd deze twee termen in gedachten, vooral als je naar een WG zoekt: Unbefristet vs. befristet.

Unbefristet betekent vertaald “onbepaald”. Zonder einddatum. Een kamer die als unbefristet staat betekent dat diegene op zoek is naar een huisgenoot die voor onbepaalde tijd kan blijven.

→ Befristet betekent beperkt. Het is heel gebruikelijk dat studenten in Duitsland hun flat voor een paar maanden verlaten (b.v. als ze een Erasmus- of stageperiode doen, of gewoon als ze op zomervakantie gaan voor twee maanden). Om de huur niet te verspillen, verhuurt diegene dan zijn of haar kamer voor een beperkte periode aan een andere persoon. Deze vorm van verhuren wordt in het Duits Zwischenmiete genoemd. Let op bij ‘Zwischenmiete’ is vaak geen Anmeldung (registratie) mogelijk, mocht je hiernaar op zoek zijn).

– Gemeubileerde of ongemeubileerde kamer

Net zoals in Nederland, krijg je een studentenkamer in Duitsland vaak leeg, vooral in het geval van onbeperkte contracten. Deze kamers zijn unmöbliert of nicht möbliert (ongemeubileerd). Er zijn ook kamers die met meubels worden geleverd, wat gebruikelijker is in het geval van een Zwischenmiete. In dit geval is de kamer “möbliert”.

– Let op koude huur of warme huur!

Wat Kaltmiete (koude huur) wordt genoemd, zijn de kosten van de huur exclusief de lopende kosten voor elektriciteit, verwarming, internet, etc. De uiteindelijke huurprijs, inclusief alle kosten, wordt Warmmiete (warme huur) genoemd. Let hier dus goed op als je aan het zoeken bent! En vul bij gebruik van zoekfilters een bedrag van €50 tot €100 lager dan je daadwerkelijke budget in, zodat je zeker weet dat je de warme huur kan betalen (en niet onnodig enthousiast word op een toch te dure kamer).

– Houd rekening met het betalen van een borg voor je kamer

Net als bij vele andere huurwoningen of kamers, is het bij een WG gebruikelijk dat de verhuurder of de hoofdhuurder van de kamer je vraagt om borg te betalen (in het Duits Kaution genoemd). De borg mag niet hoger zijn dan drie keer de koude huur.

De zoek filters

Je kan tijdens het zoeken filters invullen om jouw zoektocht te specificeren met de bovengenoemde onderwerpen (buurt, locatie, prijs, interesses etc.). Ook kan je op de app jouw account volledig aanvullen met informatie over jezelf. Dit kost in het begin even tijd maar zorgt ervoor dat het daarna makkelijker en sneller is om een kamer te zoeken en dat je sneller reacties ontvangt!


4. De overgang van de ene huurder naar de andere wordt geregeld door de bewoners van de WG.

Je had het mogelijk al door tijdens het lezen van punt 1, het zijn je (mogelijk) toekomstige huisgenoten met wie je contact opneemt voor de kamer. Zij zullen kiezen wie er in de kamer in de WG komt wonen. Zij zijn ook degenen die de advertentie voor de kamer hebben geplaatst (als er een advertentie was). Je zult waarschijnlijk vrijwel geen contact hebben met de eigenaar van het appartement, behalve bij de ondertekening van het contract.

5. Ga in levende lijve langs, of vraag een local om hulp!

Zoals eerder genoemd, werkt de persoonlijke aanpak het beste. Je begint zeer waarschijnlijk je zoektocht naar een studentenkamer in Duitsland vanuit Nederland of België. Net als de woningen in Duitsland, zijn ook de (studenten) kamers erg geliefd. Dus mocht je in de mogelijkheid zijn om zelf naar Duitsland te gaan voor het zoeken en bekijken van de kamers, doen! Niet alleen kan je in levende lijve jouw misschien toekomstige kamer zien, je ontmoet ook meteen de mensen die er al wonen en jouw huisgenoten kunnen worden! We weten het… het kost veel tijd, maar het brengt zeker meer kansen met zich mee. 

Kan je zelf niet naar Duitsland komen maar ken je wel al toevallig iemand die op de locatie woont waar jij naartoe wilt, zoals Berlijn bijvoorbeeld? Vraag diegene dan om hulp om voor jou op pad te gaan.

6. Betaal nooit, maar dan ook nooit vooruit zonder te weten waar de huur of borg naartoe gaat.

Herhaling, een belangrijke tip: Betaal nooit, maar dan ook nooit vooruit, zonder te weten waar je de borg of huur aan overmaakt. We hebben het via onze partner Dutch Students Abroad te vaak meegemaakt dat er bij aankomst in bijvoorbeeld Berlijn helemaal geen kamer was, flink rot dus. Ga altijd op je intuïtie af en let goed op. Als er iets niet pluis voelt, doe het gewoon niet. Laat je overigens niet afschrikken, dit gebeurd ook in Barcelona, Brussel of bijvoorbeeld Groningen 

Kan je zelf niet naar Duitsland komen maar ken je wel al toevallig iemand die op de locatie woont waar jij naartoe wilt, zoals Berlijn bijvoorbeeld? Vraag diegene dan om hulp om voor jou op pad te gaan.

Ben je opzoek naar een kamer specifiek in Berlijn? Probeer dan ook nog de Facebook groepen! Vooral in Berlijn zijn er talloze Facebook groepen waar al veel mensen een (tijdelijke) woning hebben gevonden of aanbieden: 

Hier nog een eventuele algemene groepen:

Via onze cursussen worden ook tips gegeven in groepen die wij hebben georganiseerd. De groepen zijn ook meteen een goede manier om andere gelijkgestemden te leren kennen.

7.Woorden die je nodig hebt bij het zoeken van een kamer/ appartement in Duitsland

We hebben alle woorden die je tegen kunt komen bij het zoeken van je studentenkamer in Duitsland nog even voor je op een rij gezet, handig!

 • Altbau vs. Neubau → Altbau zijn oude flats, meestal met hoge plafonds, grote ramen en elegante gevels. Neubau worden nieuwe appartementen genoemd.
 • Einzimmerwohnung → Eénkamerappartement (studio)
 • Hauptmieter → Persoon die officieel het appartement huurt.
 • Heizkosten → Verwarmingskosten
 • Warmmiete → Huurprijs inclusief alle kosten.
 • Kaltmiete → Huurprijs exclusief kosten
 • Kaution → Borg.
 • Kündigungsfrist → Opzegtermijn voor het verlaten van het appartement (meestal 3 maanden of 1 maand).
 • Makler → Makelaar
 • Mieterschutz → Huurdersbescherming
 • Mietschuldenfreiheitsbescheinigung → Brief van de laatste verhuurder waarin wordt bevestigd dat je altijd netjes je huur betaald hebt.
 • Mietvertrag → Huurovereenkomst.
 • Möbliert → Het appartement wordt gemeubileerd opgeleverd.
 • Nebenkosten → Bijkomende kosten (elektriciteit, gas, internet, enz.)
 • Stromkosten → Elektriciteitskosten
 • Saniert vs. renoviert → Saniert betekent dat de schade is hersteld en gerenoveerd. Renoviert betekent dat het huis gemoderniseerd is.
 • Schufa → Duitse variant van Nederlandse BKR (Bureau Krediet Registratie). Een gedetailleerd verslag die bewijst of er schulden op jouw naam staan.  In België is dit de ‘CKP’ (Centrale voor kredieten aan particulieren).
 • Unmöbliert → Het appartement is ongemeubileerd.
 • Untermieter → Persoon aan wie de “Hauptmieter” de flat verhuurt.
 • Wohnungsbesichtigung → Het bezoek aan de flat/het huis.
 • Zwischenmiete → Type verhuur beperkt tot een bepaalde periode.
 • Anmeldung → Een Anmeldung is anders gezegd een registratie (aanmelding) die aantoont dat je een woonadres in Duitsland hebt.

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.