fbpx

Hoe krijg je een kamer in een studentencampus in Duitsland

Wil je gaan voor de ultieme studenten ervaring in Duitsland? Dan is wonen in een studentencampus misschien wel wat voor jou! Dit is namelijk de op één na meest voorkomende vorm van studentenhuisvesting (Studentenwohnheim) in Duitsland.

Wel is het gebruikelijk dat je ingeschreven staat bij een universiteit of hogeschool om recht te hebben op een kamer op een studentencampus.

In deze blog zullen wij je een aantal tips en tricks geven over hoe je zo een kamer in een studentenflat kan vinden. Om te beginnen hebben wij wat algemene informatie voor je op een rij gezet over de studentencampussen in Duitsland.

Studentencampus meestal de goedkoopste optie

De kosten van een kamer van een studentencampus in Duitsland zijn gewoonlijk vrij laag. De prijs ligt over het algemeen tussen de €250 en €450 euro per maand (Als je zoekfilters invult zul je ook al snel zien dat er voor niet meer dan €300 euro een kamer te vinden is).

Het verschilt natuurlijk wel van stad tot stad. De reden waarom de kamers op een studentencampus vaak goedkoper zijn dan een kamer in een WG is omdat ze worden gesubsidieerd door de onderwijsinstelling en soms wat verder van het centrum vandaan liggen (maar is niet altijd zo en de campus ligt vak wel weer vlakbij de universiteit!).

Overeenkomsten voor bepaalde tijd en wachttijd.

Net zoals gebruikelijk in Nederland en België, kan je vaak maar een bepaalde periode op een studentencampus wonen (een aantal semesters).

Een ander bekend probleem, zoals in Nederland en België, is de wachttijd voor een studentenkamer. Dit heet Wartezeit. Het kan letterlijk zo zijn dat je een paar semesters moet wachten tot je wordt toegelaten voor een kamer (soms wel  7 tot 18 maanden, wees dus op tijd).

Duits voor Studenten

Waar vind je een studentencampus in Duitsland?

Goed, je wilt natuurlijk weten waar je moet zoeken als je in een studentencampus in Duitsland wilt wonen.

De belangrijkste instelling hiervoor is ongetwijfeld de universiteit zelf. Elke universiteit heeft een instantie genaamd Studierendenwerk of Studentenwerk.

Overige instellingen die studentencampussen ondersteunen, zijn onder andere de katholieke kerk, de evangelische kerk en niet-religieuze organisaties zoals de AWO.

– Stap 1: Ga naar de website van de stad waar je gaat studeren!

Neem contact op met het Studierendenwerk van de universiteit waar je gaat studeren, of ga naar de website van jouw school!

Hier kun je controleren welke campussen beschikbaar zijn via jouw studie. Er zijn veel verschillende soorten studentencampussen, je kunt van alles vinden. Hier zie je twee voorbeelden van een studentencampus in Duitsland:

Op deze websites vind je het Studierendenwerk in enkele Duitse steden waar je naar kamers in een campus kan zoeken:

– Stap 2: Klik op resides/woningen en vul jouw universiteit en wensen in

Zodra je de website voor de studentencampus in Duitsland van jou universiteit/ stad gevonden hebt kun je op de pagina klikken voor ‘resides’, ‘dormitories’ of woningen (afhankelijk van welke taal de door jou bezochte website is). Hier kun je filters invullen en op welke universiteit je studeert

Zie hier een voorbeeld van de Studierendenwerk in Berlijn:

Je kunt door middel van de tool dus zien wat er beschikbaar is en waar jij je voor zou kunnen aanmelden.

– Stap 3: Inschrijven voor een studentenkamer

Aanmelden gaat via een aanmeldformulier (Anmeldeformular). Dit vind je bij dezelfde pagina als waar je kamers kan zoeken (deze staat hoogstwaarschijnlijk in het Duits maar kan je ook veranderen naar het Engels).

Om je te kunnen aanmelden voor een kamer heb je deze documenten nodig:

 1. Een geldige inschrijving van je studie of toelatingsbrief
 2. Betalingsbewijs van je semester bijdrage van je studie (Semesterbeitrag)

Vervolgens klik je op ‘Wohnheimantrag’ (application for admission) om te beginnen met jouw inschrijving voor de studentencampus in Duitsland. Je kiest jouw 3 favoriete kamers uit en meld je hiervoor aan. De documenten upload je ook in dit formulier.

– Stap 4: Aanvullen van persoonlijke gegevens

Je zult het ook gaan zien wanneer je eenmaal op de aanmelding voor de kamer klikt (Wohnheimantrag) , je moet namelijk na het kiezen van de kamers het formulier aanvullen met persoonlijke gegevens. Hier word onder andere gevraagd naar je nationaliteit, je huidige adres, naam etc.

– Stap 5: Verzenden en afwachten!

Je inschrijving voor de kamers is klaar en verzonden. Nu is het afwachten en hopen dat je in jouw favoriete kamer kan gaan wonen! Zoals eerder genoemd zijn er standaard lange wachtrijen voor de kamers in een studentencampus in Duitsland. Het kan daarom nooit kwaad om ondertussen te zoeken naar een alternatief, bijvoorbeeld een kamer in een WG (Wohngemeinschaft).

In Duitsland is dit erg populair onder studenten omdat er ook hele communities ontstaan binnen zo een woongemeenschap. Misschien is het niet je eerste keuze, maar het zal je verbazen wat voor ervaringen je in een WG kunt op doen. 

Wil je meer weten over de WG community en hoe je daar een kamer kan vinden, lees het hier!


Test hier gratis je Duits!

Liever een appartement huren in Duitsland

Wil je toch liever iets voor jezelf, een studio bijvoorbeeld? Dat kan natuurlijk ook! Het is ideaal voor het type persoon dat behoefte heeft aan meer ruimte en rust. Het is misschien wel de duurste optie en het aanbod van studio’s/ eenkamerappartementen (Einzimmerwohnung) is niet erg groot, maar zeker mogelijk.

Lees de blog over appartement vinden in Duitsland voor het vinden van een appartement/huurwoning in Duitsland! Dit gaat namelijk toch anders dan een kamer in een studentencampus in Duitsland.

Woorden die je nodig hebt bij het zoeken van een flat of appartement in Duitsland

We hebben alle woorden die je tegen kunt komen bij het zoeken van je huis of kamer in Duitsland nog even voor je op een rij gezet, handig!

 • Altbau vs. Neubau → Altbau zijn oude flats, meestal met hoge plafonds, grote ramen en elegante gevels. Neubau worden nieuwe appartementen genoemd. 
 • Einzimmerwohnung → Eénkamerappartement (studio)
 • Hauptmieter → Persoon die officieel het appartement huurt.
 • Heizkosten → Verwarmingskosten
 • Warmmiete → Huurprijs inclusief alle kosten.
 • Kaltmiete → Huurprijs exclusief kosten
 • Kaution → Borg.
 • Kündigungsfrist → Opzegtermijn voor het verlaten van het appartement (meestal 3 maanden of 1 maand).
 • Makler → Makelaar
 • Mieterschutz → Huurdersbescherming
 • Mietschuldenfreiheitsbescheinigung → Brief van de laatste verhuurder waarin wordt bevestigd dat je altijd netjes je huur betaald hebt.
 • Mietvertrag → Huurovereenkomst.
 • Möbliert → Het appartement wordt gemeubileerd opgeleverd.
 • Nebenkosten → Bijkomende kosten (elektriciteit, gas, internet, enz.)
 • Stromkosten → Elektriciteitskosten
 • Saniert vs. renoviert → Saniert betekent dat de schade is hersteld en gerenoveerd. Renoviert betekent dat het huis gemoderniseerd is.
 • Schufa → Duitse variant van Nederlandse BKR (Bureau Krediet Registratie). Een gedetailleerd verslag die bewijst of er schulden op jouw naam staan.  In België is dit de ‘CKP’ (Centrale voor kredieten aan particulieren).
 • Unmöbliert → Het appartement is ongemeubileerd.
 • Untermieter → Persoon aan wie de “Hauptmieter” de flat verhuurt. 
 • Wohnungsbesichtigung → Het bezoek aan de flat/het huis.
 • Zwischenmiete → Type verhuur beperkt tot een bepaalde periode.

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.