fbpx
Stollen

Stollen, het Duitse kerstbroodje

Deze Duitse kerstrol, ook bekend als Weihnachtsstollen of Christstollen, wordt vaak geserveerd als dessert met Kerstmis of Advent. Zijn uiterlijk wordt vergeleken met een pasgeboren baby, gewikkeld in doeken. Vandaar het gebruik van poedersuiker om de hele buitenkant te bedekken.

De stollen is een zoet brood met een aanzienlijke hoeveelheid boter, iets meer dan 50% van het gewicht van het meel, heel weinig suiker binnenin en veel aan de buitenkant, plus een zeer royale toevoeging van gekonfijte vruchten. Het is, kortom, een delicatesse voor het gehemelte en de ziel, ook al ziet het er een beetje lelijk uit. Hier is het recept voor deze kerststollen, hoewel het een beetje bewerkelijk is, is het resultaat de moeite waard (en voor de vrije tijd, de kerstvakantie!)

Ingrediënten voor de bereiding van de Duitse kerststollen.

Voor het deeg:

  • 450 gr krachtige bloem
  • 150 g volle melk
  • 250 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • 65 g suiker
  • 5 gr specerijen (kaneel, kardemom, nootmuskaat en kruidnagel)
  • 8 g osmotolerante droge gist
  • 9 g zout
  • 135 g marsepein

Voor de marsepein (per stuk Stollen):

  • 250 g gemalen amandelen
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 groot eiwit
  • 120 g water
  • ½ theelepel vanille-extract

Voor het gekonfijte fruit

  • 90 g gekonfijte sinaasappel
  • 90 g gekonfijte citroen
  • 150 g rozijnen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 65 gr rum

Om te schilderen:

  • 125 g gesmolten boter
  • Suiker
  • Suiker

Hoe maak je de kerststollen, stap voor stap

Zoals we u al gewaarschuwd hebben, is het maken van de Stollen bewerkelijk. Het is een meerdaags project, dus het is het beste om te wachten tot de kerstvakantie om het te maken. 

Het eerste wat we gaan doen is de rozijnen samen met de gehakte gedroogde abrikozen in een kom doen, de rum erbij gieten en mengen. Dek het mengsel af met huishoudfolie en laat het een nacht intrekken.

EERSTE DAG:

De eerste dag gaan we het stolendeeg bereiden. Daartoe voegen we in een kom de bloem samen met de kruiden, het ei, de melk (we bewaren 2 lepels om later te gebruiken), het zout en de suiker. Meng met uw handen om de ingrediënten te vermengen. Dan beginnen we de boter in het mengsel te mengen. Dan krijgen we een plakkerig deeg en moeilijk te hanteren. In de melk die we apart hadden gelaten gaan we de gist oplossen en wanneer die is opgelost voegen we die toe aan het deeg. Kneed opnieuw tot alles volledig geïntegreerd is. Het kneden moet zeer intens gebeuren totdat de gluten goed geactiveerd zijn (ongeveer 1 uur).

Het volgende wat we gaan doen is het fruit integreren. Daartoe breiden we het deeg iets uit en gieten er de fijngehakte gekonfijte sinaasappel en citroen, rozijnen en uitgelekte gedroogde abrikozen in. Blijf kneden om de vruchten in het deeg te integreren en ze gelijkmatig te verdelen. Zodra we het fruit hebben geïntegreerd, gieten we het deeg in een luchtdichte bak en laten het rijzen tot het 1/3 van zijn volume heeft bereikt. Afhankelijk van de temperatuur kan het 6-8 uur duren. Als het gerezen is, bewaar het dan in de koelkast tot de volgende dag.

De volgende stap is het bereiden van de marsepein. Meng hiervoor de gemalen amandelen met de poedersuiker, het eiwit en de vanille in een kom. Voeg in een steelpan het water met de suiker toe en zet op middelhoog vuur. Breng aan de kook zonder te roeren. Wanneer het water 110° C bereikt, haal het van het vuur en giet het al roerend over het amandelmengsel. We moeten het deeg bewerken tot alle ingrediënten homogeen zijn en het deeg compact is, zodat we het met onze handen kunnen bewerken. Als het compact is, vorm je er een cilinder van, dek je die af met folie en zet je hem minstens 1 uur in de koelkast of tot de volgende dag.

TWEEDE DAG:

De tweede dag halen we het stolendeeg 2 of 2 1/2 uur voor we ermee aan de slag gaan uit de koelkast. Als het gehard is, draai het dan uit op een schoon, bloemvrij oppervlak en verdeel het in twee gelijke stukken. Ze zullen ongeveer 650 g/stuk wegen. Met behulp van een deegroller rekken we het deeg uit tot een rechthoek, en aan één uiteinde maken we een inkeping door met de deegroller te drukken. In deze gleuf leggen we de marsepein en vouwen het deeg erover. We doen dit met beide delen deeg en leggen ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, waarbij we ruimte tussen de delen laten omdat ze tijdens het rijzen en bakken zullen groeien. We bedekken ze met plasticfolie en wachten tot ze 50% van hun volume hebben bereikt.

Tenslotte gaan we de stollen bakken. Verwarm de oven voor op 190°C en plaats de Stollen in het midden van de oven. De baktijd is 35 minuten. Als het gebakken is, halen we het eruit, bestrijken het met gesmolten boter en laten het volledig afkoelen op een rooster. Eenmaal afgekoeld, bestrijk je ze opnieuw met gesmolten boter, rol je ze in suiker en bestrooi je ze rijkelijk met poedersuiker.

En voila, de stollen zijn klaar. Hoewel het een moeizaam proces is, blijft de Stollen lang houdbaar als ze luchtdicht worden bewaard. Dus als u een grote hoeveelheid maakt, kunt u er het hele kerstseizoen mee door. We hopen dat u het snel durft te proberen en dat u ervan geniet!

Guten Appetit!

Test gratis je Duits

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.