fbpx
"Spätzle" traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui

Spätzle, traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui

De Duitse Spätzle met kaas en gekarameliseerde uien, ofwel de Käsespätzle, is typisch voor de regio Schwaben in Zuid-Duitsland. Ook in Zwitserland en Oostenrijk komt de Spätzle veel voor. Spätzle is een soort zelfgemaakte (dikke) spaghetti gebakken met veel kaas en gekarameliseerde uien. Het wordt gemaakt van tarwemeel of een mengsel van tarwemeel en griesmeel (een harde tarwesoort), eieren en zout. Voor de bereiding van het deeg kan verschillende keukengerei worden gebruikt om het deeg de juiste vorm te geven. Eén mogelijkheid is een Spätzlpers, speciaal voor Spätzle, eigenlijk een soort grote knoflookpers. Tenzij je van plan bent Spätzle regelmatig te maken, is het niet nodig om zo een pers aan te schaffen. Een andere mogelijkheid is namelijk om een snijplank (liever niet van hout) te gebruiken, evenals een mes of een soort ‘schraper’. Leg de deeg op de snijplank en maak er een plak van, van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd vervolgens dunne reepjes af en laat deze in een pan met kokend water vallen. In deze video zie je hoe het werkt (het recept is wel anders). De video is in het Duits!

Spätzle is populair en is ook in veel supermarkten in Duitsland en Oostenrijk als kant-en-klaarmaaltijd te vinden. Dit traditionele Duitse recept smaakt echter veel beter als je het zelf maakt. Spätzle kan van tevoren worden bereid, in water worden geweekt en nadien worden uitgelekt en met boter in een koekenpan bruin worden gebakken. Ook zeer geschikt voor kinderen!

Recept voor zelfgemaakte Spätzle

Ingrediënten voor 4 personen

Geschatte bereidingstijd: 25 – 35 minuten en 20 minuten rusttijd.

Ingrediënten voor de bereiding van zelfgemaakte Spätzle

 • 75 gram bloem.
 • 25 gram griesmeel van harde tarwe.
 • 2 middelgrote eieren.
 • 1 snufje zout.
 • 1/2 theelepel kurkuma (optioneel).
 • 1/2 middelgrote ui.
 • Olijfolie of boter om de ui te karamelliseren
 • 50 gr. kaas met een sterke smaak, zoals Cheddar of Emmental kaas.
 • Geraspte nootmuskaat naar smaak.
 • Versgemalen zwarte peper naar smaak.

Spätzle bereiden, stap voor stap:

 1. Doe de bloem, griesmeel, eieren en het zout in een grote, stevige kom en meng het geheel. Dit doe je het beste met een houten lepel. Het Spätzle-deeg is klaar wanneer de lepel wordt opgetild en het even duurt voor het deeg loslaat en valt.
 2. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten. Snijd intussen de ui in dunne ringen en karameliseer ze in een pan met een beetje olijfolie of boter.
 3. Rasp vervolgens de kaas en zet apart.
 4. Verhit in een grote pan water met een snufje zout erin om de Spätzle te koken.
 5. Snijd of pers, afhankelijk van de gebruikte methode, de Spätzle-massa in repen. Zorg dat deze reepjes direct in het kokende water vallen, zodat ze niet aan elkaar kleven.
 6. Zodra de Spätzle-reepjes gaan drijven, zijn ze klaar. Schep ze met een schuimspatel, vergiet of zeef uit de pan met kokend water en leg ze in een pan of kom met koud water om te ‘schrikken’.
 7. Verhit een koekenpan of wok met boter.
 8. Gooi de Spätzle in de pan zodra de boter goed heet is.
 9. Bak of wok de Spätzle op hoog vuur kort aan.
 10. Strooi de gekarameliseerde ui over de Spätzle.
 11. Zet het vuur uit en rasp tot slot de kaas en naar smaak nootmuskaat en zwarte peper over het geheel heen.
 12. De kaas smelt in de pan door de resthitte.

Spätzle wordt meestal in grote hoeveelheden gekookt voor het hele gezin, omdat het lang in de diepvries kan worden bewaard. Spätzle kan voor het bakken ook worden ingevroren, zonder dat het zijn heerlijke smaak verliest.

Guten Appetit!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.