fbpx
Sankt Anton Oostenrijk skiklasje

Skileraar Oostenrijk Anwärter doen

Hoe wordt ik skileraar in Oostenrijk? Interview met Floor uit Haarlem.

In de zomer surflerares in Bloemendaal en werken in een strandtent, in de winter skiles geven in Gargellen (een idyllisch klein bergdorpje in Oostenrijk  in Sankt Anton). Dit is wat Floor (19) uit Haarlem graag doet.

Na het afronden van VWO besloot Floor om een tussenjaar te nemen. Ze is graag buiten en vind het leuk om met haar hobby/sport rond te kunnen komen, onder de mensen te zijn en kinderen iets te leren. Beter dan alleen maar met je neus tussen de boeken zitten als je het haar vraagt. 

Van surfles geven in de zomer, naar skiles geven in Oostenrijk in de winter!

Oostenrijk

Waar moet je beginnen om skiles te mogen geven? Floor vertelt je haar verhaal!

Om skilerares/skileraar in Oostenrijk te worden moet je een zogenoemde ‘Anwärter’ halen (Skileraar diploma).

Dit heb ik samen met een vriendin gedaan. Je kan het via een Nederlands bedrijf doen die alles voor je regelt, ook je werk. Maar ik dacht: “ik doe het zelf, dat is goedkoper en dat lukt mij vast wel”. Let op alles is in het Duits!
Voor een opleiding begon ik met zoeken via Tiroler Skischule Verband. Hier vind je verschillende opleidingen die je kunt volgen om skileraar te worden.

Hier een lijstje met “Skischule verbanden” oftewel skileraar verenigingen waar ook een Amwärter te halen is:

Skilerares Floor met haar skiklasje

Vervolgens heb ik daar de 10-daagse Anwärter oftewel skileraar-opleiding gedaan. Alles gelijk in het Duits, theorie en praktijk gemengd. De vriendin waarmee ik de opleiding deed was beter in Duits. Dat heeft echt veel voordelen! Ik kon ook wel ok Duits, maar ik vond het nog steeds erg lastig.
Zo had ik namelijk op VWO Frans gekozen omdat er werd verteld dat je hier veel aan hebt, terwijl ik zelf nu toch liever beter Duits onder de knie had willen hebben. Het standaard boek waar ik uit leerde was dus volledig in het Duits en ik moest alles zelf doen. Niet makkelijk, maar ik heb in deze 10 dagen een beetje “skileraar” Duits geleerd

Ambitie: Anwärter halen

ls je ambitie hebt om skileraar te worden, dan raad ik aan om het gewoon te doen! Niet bang zijn, gewoon ervoor gaan. Bij de opleiding was de theorie op zich prima onder de knie te krijgen, mits je de Duitse taal al een beetje door hebt. Wat ik persoonlijk iets moeilijker vond was om meteen een les te geven in het Duits.
Het zou mij zeker wel geholpen hebben om een opleiding/echte Duits cursus te doen. Ik probeerde het namelijk eerst via Duolingo, maar dat lukte bij mij echt niet…

Skileraar

Werk als skileraar in Oostenrijk

Of er altijd werk is hangt er in mijn ervaring erg vanaf hoelang je al in een dorp of school bent. De mensen die er al langer zitten, of een hogere opleiding hebben, krijgen vaak meer werk. Die kunnen namelijk iedereen lesgeven, en krijgen vaak ook de volwassen/privélessen.
Overigens ben je multi-inzetbaar als je de talen spreekt! Als je hier standaard voor lange tijd in Gargellen bent, is het verplicht Duits te leren spreken om les te geven. Ben je er alleen in het hoogseizoen, dan kun je zowel Nederlandse als Duitse groepen doen.


Met de Duitse kinderen kan ik nu goed communiceren, met de ouders hiervan is het soms nog wat lastig. Onderling tussen collega’s is het soms ook nog wel lastig om hier en daar grapjes of het accent Duits te verstaan. Vooral wanneer ze wat sneller praten in een groepje.

Ski-leraar in een klein skigebied in Oostenrijk

Ik ben van plan om tot midden/eind maart van dit jaar (2022) in Sankt Anton, Gargellen te blijven om les te geven. Het leuke aan deze plek is dat ik het eigenlijk zelf eerst niet kende. Ik heb het ontdekt via iemand anders. Het is een kleiner gebied, wat het voor mij persoonlijker en leuker maakt. Toen ik de skischool een mailtje stuurde (zo een standaard mail die ik had gemaakt), wilde ze al meteen bellen. Dit hield mij enthousiast en ik besloot daarom om het gelijk te doen.
Wat ik na mijn tussenjaar ga doen weet ik nog niet precies, misschien weer studeren. Nu vooral genieten van de sneeuw, bergen, en leuke tijd, het is super hier!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.