fbpx
Seid of Seit

Seit of Seid – het verschil tussen “Seit” en “Seid”

“Seit” of “Seid” wat is het verschil?

Als je Duits leert zijn er soms vaak woorden die op elkaar lijken, en deze worden vaak door elkaar gehaald. Daarom legt deze blogpost, in het kort, het verschil uit tussen “seid” en “seit”. Twee woorden die hetzelfde klinken maar een verschillende betekenis hebben. We geven je ook een ezelsbruggetje zodat je de twee woorden nooit meer zult verwarren.

De betekenis van woorden seit en seid

Het kost de menselijke hersenen enige tijd om een nieuw woord goed te onthouden bij het leren van een nieuwe taal. Maar soms maakt het Duits het de leerling niet gemakkelijk. Dit komt omdat er na een tijdje een nieuw woord kan verschijnen dat bijna lijkt op het woord dat je net hebt weten te onthouden. Dit probleem geldt ook wanneer je de verschillen tussen “seid” en “seit” probeert te vinden.

“Seit” of “Seid”. Dezelfde uitspraak!

Er zijn twee redenen waarom mensen deze twee woorden verwarren. Het eerste is dat hun enige verschil één letter is. Het tweede is dat de letters “d” en “t” in het Duits, qua uitspraak, erg op elkaar lijken. Deze gelijkenis in klank maakt het verwarrend of maakt dat de Duitsers zelf moeite moeten doen om het te begrijpen.

Hier zijn 3 duidelijke voorbeelden

  • Seit wann lebst du in Deutschland?
  • Ihr seid sehr groß.
  • Ihr seid seit 6 Uhr wach.

De betekenis van “seid” – zijn

In het Duits is het woord “seid” een vervoegde versie van het werkwoord “sein” (zijn) voor de tweede persoon meervoud “ihr” (jullie). Zijn is  basis werkwoord is onregelmatig, en het vervoegt zich als volgt.

Duits Nederlands
ich bin
ik ben
du bist
jij bent
er ist
hij is
sie ist
zij is
es ist
het is
wir sind
wij zijn
ihr seid
jullie zijn
sie sind
zij zijn
Sie sind
U zijn (formeel meervoud)

De betekenis van “seit

Het duits gebruikt het voorzetsel “seit” met een “t” als ze “sinds”, of “voor altijd” willen uitdrukken. Zoals je misschien gemerkt hebt, heeft “seit” een heel andere betekenis en behoort het tot een andere categorie van woorden.

Voorbeelden van “seit”:

  • Seit meiner Kindheit lese ich gerne Bücher. – Ik lees al graag boeken sinds ik een kind was.
  • Frank wohnt seit 1980 in Wien. – Frank woont sinds 1980 in Wenen .

Ezelsbruggetje: een gemakkelijke manier om het verschil tussen seid” en “seit te onthouden is door middel van het woord zeit (tijd). Omdat seit een TEMPOraal voorzetsel is.

Als je geïnteresseerd was in dit bericht over het verschil tussen seit en seid, dan vind je vast ook ons blog post leuk: de verschillen tussen das en dass.

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.