fbpx

Recept voor de originele Schwarzwälder Kirschtorte

De Schwarzwälder Kirschtorte is een bij uitstek Duitse taart. Zoals de naam al verraadt, komt deze taart uit het zwarte woud, in het zuidoostelijke deel van Duitsland. Inmiddels is de taart overal in Duitsland te verkrijgen. De taart werd voor het eerst gemaakt in 1915 door banketbakker Josef Keller. Tot op de dag van vandaag is het een van de favoriete taarten in Duitsland. Het bijzondere zijn de kersen. De kersen geven een heerlijk zure smaak, als tegenwicht aan de zoete smaak van de chocolade en het room. De bereiding van de ‘black forest cake’, zoals hij in het Engels wordt genoemd, is best eenvoudig, maar duurt wel even. Het maken van deze taart kost namelijk zeker wel twee uur! Maar dan heb je ook wat.

Ingrediënten voor 1 taart.

Geschatte bereidingstijd: 60 minuten.

Bakken: 20 minuten

Afkoelen: 45 minuten.

Ingrediënten voor de bereiding van een Schwarzwälder Kirschtorte

De bodem:

  • 200 g bloem
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g boter, zacht maar nog wel koud

Het biscuit:

  • 8 eieren gescheiden
  • 180 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 220 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 3 theelepels bakpoeder

De vulling:

  • 1 glas zure kersen op sap
  • 3 eetlepels suiker
  • 6 el bloem
  • 4 pakjes verse slagroom
  • 5 el poedersuiker
  • een beetje boter voor in de bakvorm
  • Chocolade schaafsel ter decoratie
  • Een beetje boter voor in de bakvorm
  • Chocoladeschaafsel ter decoratie

Het bereiden van een traditionele Schwarzwälder Kirschtorte, stap voor stap:

Bodem:

  1. Meng voor het deeg 200 gram bloem, 1 eetlepel cacaopoeder, 1 theelepel bakpoeder, 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en 100 gram boter. 
  2. Giet of spatel de deeg in een springvorm van 28 cm en druk het stevig op de bodem, maar laat de zijkanten niet omhoog komen!
  3. Bak de bodem in de voorverwarmde oven op 160°C gedurende ca. 15 minuten. 
  4. Haal de bodem uit de oven en verhoog dan de temperatuur tot 175°C.

Biscuit:

  • Klop voor het biscuitmengsel de 8 eiwitten stijf en zet apart.
  • Klop vervolgens de 8 eierdooiers, 180 gram suiker en een zakje vanillesuiker samen tot een romig, zacht mengsel ontstaat.
  • Voeg een theelepel kaneel toe. 
  • Roer nu heel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het roommengsel, anders zakt het mengsel in elkaar.
  • Spatel nu 220 gram bloem, 20 gram cacaopoeder en 3 theelepels bakpoeder door de room (niet roeren). 
  • Giet dit roombeslag in een ingevette springvorm van 28 cm.
  • Bak in de voorverwarmde oven op 175°C gedurende ca. 30 minuten. Test tussendoor met een satéstokje of de biscuit goed is. Zodra er geen beslag meer aan het stokje kleeft, is de biscuit goed.
  • Wanneer het geheel klaar is, laat je het afkoelen en verdeel je de biscuits (horizontaal!) in drie delen. Het beste gaat dit met een groot broodmes.

De kersenvulling:

  1. Laat voor de vulling het potje met zure kersen uitlekken en bewaar het sap.
  2. Breng het kersensap aan de kook en bind dit met 5-6 eetlepels bloem en 3 eetlepels suiker tot een stevig mengsel (voeg zo nodig meer bloem toe). Eigenlijk hoort hier kersenlikeur in, maar dit kan ook weggelaten worden.
  3. Leg 12 kersen, ter decoratie, apart.
  4. Roer de resterende kersen door het geheel en laat dit afkoelen.
  5. Klopt ondertussen 4 kopjes room op met 4-5 el poedersuiker. Verdeel de room in porties zodat er genoeg is voor elke laag. (Als er nog niet genoeg is voor de versiering, dan nog een kopje opkloppen).

De taart maken:

  1. Leg het deeg op een stevige platte ondergrond.
  2. Verdeel er een laagje kersenvulling over de bodem.
  3. Smeer er vervolgens een dikke laag slagroom (kant en klaar of bereiden volgens verpakking) over. De slagroom mag niet rood worden van de kersen, maar moet er los van blijven.
  4. Leg vervolgens de eerste biscuitlaag (er zijn er 3) erop en bedek deze met kersenvulling en slagroom zoals in de eerste laag.
  5. Herhaal dit nog twee keer.
  6. Versier de taart vervolgens met de rest van de room.
  7. Smeer de room uit, zowel op de bovenkant als op de randen.
  8. Spuit vervolgens 12 dotjes room met de spuitzak en leg op elke dot room een kers.
  9. Bestrooi de taart ten slotte met chocoladekrullen.

Zet ongeveer 2 uur in de koelkast alvorens te serveren.

Guten Appetit!

Ook je Duits verbeteren?

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.