Hoe schrijf je je in Duitsland in en wat is de Anmeldung?

Zodra je voet op Duitse bodem zet, is waarschijnlijk een van de eerste woorden, die je waarschijnlijk zult horen “Anmeldung”. HET registratiepapier, dat bevestigt dat je in Duitsland geregistreerd bent. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten, zodat deze “Anmeldung” geen hoofdpijndossier wordt.

 Wat is de Anmeldung?

De Anmeldung het proces van registratie of inschrijving in Duitsland bij een gemeente. Specifiek voor de stad of het dorp waar je woont. Daarbij krijg je de “Meldebescheinigung” of een Anmeldebestätigung een bewijs van verblijfsregistratie (zie onderaan onze woordenlijst). Dit is ook zo’n woord en dokument dat je vaker gaat horen, als je langer in Duitsland woont. Je hebt dit document nodig voor duizend en één formaliteiten tijdens je verblijf in Duitsland. De Erweiterte “Meldebescheinigung heb je bijvoorbeeld ook nodig,  als je je Nederlandse paspoort wil aanvragen bij de Nederlandse ambassade.

De plaats om je in te schrijven is het Einwohnermeldeamt. In elke stad zijn er verschillende Einwohnermeldeämter. Afhankelijk van de grote van de stad soms per wijk een eigen “amt”. Je kunt online een afspraak maken of rechtstreeks naar het Burgeramt gaan en daar een afspraak maken.  Elk Einwohnermeldeamt heeft een iets ander proces. Maar in alle gevallen, kijk van te voren wat je mee moet nemen. 

Vind een studentenkamer erasmus in Berlijn Munchen Hamburg Frankfurt Duitsland

Wie moet zich in Duitsland inschrijven?


 • Mensen die meer dan 14 dagen in Duitsland wonen. 
 • Mensen die in Duitsland werken.
 • Mensen die bureaucratische formaliteiten willen afhandelen (bv. belastingaangifte, Steuer-ID nummer, Schufa, enz.).
 • (Universiteits) studenten.

Wanneer moet je je inschrijven en wat zijn de deadlines?


In de regel moet je je in Duitsland al na 14 dagen inschrijven. Maar er zijn enkele uitzonderingen.

Er is een uitzondering op deze inschrijvingsperiode (14 dagen) alleen als je tijdelijk Berlijn bezoekt voor maximaal twee maanden 

Als je ingeschreven bent in een woning in Duitsland en je verblijf in Berlijn niet langer duurt dan zes maanden (wat zelden het geval is).

Wat veel mensen niet weten is, dat als je Nederlandse of Belgische bent  en naar Duitsland komt met een Europese ziekteverzekeringskaart (alsof het een verzekeringspolis is), deze ongeldig wordt zodra je je inschrijft. 

Welke documenten zijn nodig om je in te schrijven


De volgende documenten heb je nodig om je in te schrijven.

 • Geldig paspoort of je nationale identiteitskaart, vergeet niet het origineel mee te nemen, kopieën worden niet geaccepteerd.
 • Ingevuld en ondertekend formulier (klik om te downloaden, je bent welkom). Je kunt het al ingevuld van huis meebrengen of op kantoor krijgen. De Anmeldung is alleen in het Duits. Download voor Berlijn hier. 
 • Indien van toepassing huwelijksakte en/of geboorteakte van je kind/kinderen als ze in Duitsland wonen.
 • Bevestiging van de huisbaas dat je in de flat woont en zijn handtekening. (Wohnungsgeberbestätigung).
 • Indien van toepassing een volmacht voor het geval die persoon niet in staat is naar het kantoor te komen (invaliditeit, bejaarde, enz.).

Hoe krijg ik de Anmeldung zonder vast adres?


Het kan gebeuren dat je in Duitsland aankomt en nog geen vaste verblijfplaats hebt, maar dat je toch de Anmeldung moet doen. In dit geval heb je andere mogelijkheden:

 • Inschrijven bij vrienden of familie als je die in Duitsland hebt: Je kunt je tijdelijk inschrijven als je in het huis van iemand anders woont. Maar het is heel belangrijk dat de eigenaars van het huis van tevoren op de hoogte gebracht worden en dat zij hun toestemming verlenen. Bedenk dat je bij de inschrijving van het Bürgeramt het formulier van de verhuurder moeten overleggen.
 • Pension, hostel. Voor deze situaties zijn er hostels, pensions en zelfs sommige hotels die deze dienst verlenen en je hun adres kan opgeven. Dit is slechts tijdelijk en zodra je een permanente verblijfplaats gevonden hebt, moet je de Anmeldung procedure opnieuw doorlopen. Vergeet het niet!

Hoeveel kost de Anmeldung?


De kosten van de Anmeldung is per gemeente verschillend. Meestal als je je voor de eerste keer inschrijft , hoef je niets te betalen. Soms betaal je vijf euro. Om verrassingen te voorkomen, neem contact geld mee. Langzaam maar zeker kan je ook steeds vaker pinnen, maar niet overal. 

Hoe en waar kan ik een afspraak maken om me in Duitsland te laten registreren?


De formaliteiten kunnen, zoals met alle papierwerk en bureaucratie in Duitsland, altijd nogal omslachtig en vervelend zijn. Maar als je een reeks tips en stappen volgt, moet het geen probleem zijn je in Duitsland in te schrijven.

Maak een afspraak, dit kan meestal online bij het plaatselijke bureau voor burgerlijke stand (Bürgeramt). De meeste bureaus bedienen je niet zonder afspraak. Je kan ook bellen of langsgaan bij het Burgeramt om een afspraak te maken. 

Voor je aan de slag gaat,  hier wat tips  over hoe je een afspraak kunt krijgen. 

 1. Je kunt de Anmeldung in verschillende Burgerämte in een stad doen. Zo vergroot je de kans op een afspraak (snel).
 2. Als je bezig bent een afspraak te maken, kan het zijn dat er geen beschikbaar zijn. Heb geduld. Je kan de site voortdurend verversen tot je een afgezegde afspraak krijgt (de beste tijden zijn ochtenden en vrijdagen). Maar bellen (in Berlijn bel je 115) helpt ook of gewoon langs gaan om een afspraak te maken. Let wel meestal wordt er alleen in het Duits gesproken.
 3. Als je een afspraak hebt, krijg je het adres van het kantoor en een nummer (Vorgangsnummer). Verlies dit nummer niet, als je dat toch doet, in Berlijn kan je 115 bellen om het op te vragen.
 4. Op de afspraak neem het nummer (Vorgangsnummer) samen met de bovenvermelde documenten mee. Op het kantoor is er een scherm in de wachtkamer dat de Vorgangsnummers aangeeft.
 5. Het is aan te raden dat je, als je geen Duits spreekt, met iemand mee te gaan, die dat wel doet, want in openbare instellingen spreken de ambtenaren alleen Duits en in feite zijn ze verplicht Duits te spreken, want ze moeten de wet in het Duits uitleggen en niet in een andere taal. Maar misschien is het je geluksdag en kom je een aardige Duitser tegen die je in het Engels wil helpen, maar voor het geval dat, zou ik er niet op rekenen.

Tip bij het invullen van de Anmeldung

Let op, in Duitsland kan het zijn, dat je  8% van je inkomen aan de kerk (Kirchensteuer) afdraagt (b.v. een alleenstaande die 50.000 euro per jaar verdient, betaalt tussen 800 en 900 euro per jaar aan kerkbelasting).  Je bent verplicht dit te doen je, waar dan ook ter wereld, als je bij een kerk geregistreerd bent. Dit gebeurd, als je bij het invullen van het formulier het vakje religie (Religionsgesellschaft) aanvinkt, ook L Lt je het leeg laat , maar ben je gedoopt en nooit uitgeschreven bent uit de kerkgemeenschap, dien je dit te betalen. Er kan een onderzoek worden ingesteld en moet je de belasting betalen (met terugwerkende kracht).

Je kunt jezelf dit alles besparen door voor 30 euro uit de kerkgemeenschap te treden (Austritt in het Duits). Dit kan zich sterk lonen, want er zijn gevallen bekend, waarin na 3 jaar het “onbetaalde” kerkbelasting teruggevorderd wordt. 

Verloopt de Anmeldung? En moet je een Anmeldung vernieuwen?

Er zijn twee redenen waarom je je “Anmeldung” moet vernieuwen:

 • Als je van adres verandert.
 • Als de Anmeldung meer dan 6 maanden oud is en je wilt alle bureaucratische formaliteiten afhandelen, dan moet ze vernieuwd worden, want het is zeer waarschijnlijk dat je om een “bijgewerkte” Meldebescheinigung gevraagd zal worden.

Anmeldung Woordenschat

Anmeldung – Registratie

Einwohnermeldeamt – Registratiebureau

Bürgeramt – Bureau voor de burgerlijke stand

Meldebescheinigung en Erweiterte Meldebescheinigung – Bewijs van Inschrijving en Uitgebreid Bewijs van Inschrijving

Steuer-ID – Belastingidentificatienummer

Vorgangsnummer – Nummer

Blogs die ook interessant voor je kunnen zijn:

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.