fbpx
Flammkuchen

Recept voor Flammkuchen, de Duitse pizza

Een ander verrassend en lekker Duits gerecht is de Flammkuchen, ook wel de Duitse pizza genoemd. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas en Lotharingen regio, van origine een Frans/Duitse regio. Flammkuchen komt ook veel voor in de aangrenzende Bundeslanden Saarland, de Pfalz en Baden-Württemberg.

Flammkuchen is in het begin van de 20e eeuw ontstaan uit de gewoonte om een stukje deeg in de broodoven te leggen om te zien of het op de juiste temperatuur was. Aan dat dunne laagje brood, vers gebakken, voegden men ingrediënten toe die voorhanden was. En zo ontstond de Flammkuchen waarvan de naam is afgeleid van het woord Flamm, dat in het Duits vlam betekent. En Kuchen betekent taart of cake. Flammkuchen is dus een pizzadeeg met een paar eenvoudige ‘toppings’ erop. Het meest traditionele Flammkuchenrecept uit de Duitse keuken heeft als topping rode ui, room en spek. Maar er zijn veel variaties, bijvoorbeeld met toppings zoals lente-uitjes, kaas en rucola. Het kookboek Flammkuchen laat zien dat er van alles mogelijk is met Flammkuchen.

Flammkuchen smaakt heerlijk, is eenvoudig te bereiden en is erg goedkoop. Dit Duitse recept is, mede daarom, ideaal voor feestjes en kinderfeestjes.

Ingrediënten voor 1 Flammkuchen.

Geschatte bereidingstijd: 30 minuten inclusief 15 minuten wachttijd en 4 minuten baktijd.

Ingrediënten voor het bereiden van een traditionele Flammkuchen, de Duitse pizza

Voor het deeg:

  • 100 gr bloem
  • 50 g water
  • ½ theelepel olie
  • ½ theelepel zout

Voor de topping:

  • 1 eetlepel vloeibare room (hoe dikker de room, hoe beter)
  • 2 eetlepels kwark
  • 1 kleine ui
  • 50 gram spekblokjes
  • Gemalen zwarte peper
  • Gemalen nootmuskaat

Traditionele Flammkuchen bereiden, stap voor stap

Eerst moet de deeg worden gemaakt.

  1. Meng het water, de bloem, de olie en het zout in een kom. 
  2. Kneed het geheel tot een elastisch deeg dat gemakkelijk te vormen is. 
  3. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten.
  4. Meng ondertussen de kwark en vloeibare room in een kom en voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
  5.  Snijd vervolgens de ui in ringen.
  6. Rol de deeg, zodra deze klaar is, uit met behulp van een deegroller of een zwaar (schoongemaakte) fles tot ongeveer een 0,5 cm. Dit is vrij dun in vergelijking met een pizzabodem.
  7. Leg de deeg, zodra deze de gewenste vorm en dikte heeft, op de ovenplaat.
  8. Smeer de kwark en roomsaus over het deeg en strooi de uiringen en het spek erover. 
  9. Plaats de bakplaat in de op 250º voorverwarmde oven en bak ongeveer 4 minuten, tot de Flammkuchen lichtbruin en krokant is.

Zodra de Flammkuchen klaar is, kun je deze serveren als een pizza.

Guten Appetit!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.