fbpx

Recept voor een typische Duitse aardappelsalade – Kartoffelsalat

De beroemde Duitse aardappelsalade (Kartoffelsalat) vult de maag goed. De salade kan als hoofdgerecht worden gegeten, vooral in de zomer, omdat deze salade het lekkerst is wanneer hij koel wordt gegeten. De salade kan ook dienen als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een barbeque. Wist je dat veel Duitsers ‘Bockwurst mit Kartoffelsalat’ ook tijdens het kerstdiner eten?

De Kartoffelsalat is een gemakkelijk te bereiden en zeer smakelijk gerecht. De salade is een uitstekende keuze om mee te nemen naar een feestje, een picknick in de natuur of in een lunchbox voor op het werk. Er zijn veel verschillende varianten van de salade, inclusief een vegetarische. Elke regio, of elke familie zelfs, heeft net weer een iets ander recept.

Hieronder vind je het basisrecept voor de typische Duitse aardappelsalade.

Ingrediënten voor 8 personen

Geschatte bereidingstijd: 25 – 35 minuten

Ingrediënten voor Duitse aardappelsalade:

  • 1 kg aardappelen – vastkokend.
  • 1 groentebouillonblokje / 200 ml bouillon.
  • 3 a 4 (rode) uien – middelgroot.
  • 4 a 5 augurken.
  • 3 eetlepels olie – plantaardig, neutraal van smaak, bv. door duitser geliefde raapzaadolie (lees hier meer over raapzaadolie. Raapzaadolie zou erg gezond zijn en is minder bekend in de Belgische en Nederlandse keuken). 
  • 2 eetlepels witte wijnazijn.
  • 1 eetlepel mosterd – medium.
  • optioneel 1 eetlepel mayonnaise.
  • 1/2 bos blad of krul peterselie – vers gehakt.
  • 1 snufje suiker.
  • 1 snufje zout.
  • 1 snufje peper.
  • Een paar lente of bosuitjes.

Recept Duitse aardappelsalade, stap voor stap.

  1. Kook de aardappelen, eventueel met schil, in een pan water op matig vuur. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen duurt dit 15 tot 20 minuten.
  2. Snijd intussen de uien in fijne blokjes en bak ze aan in een pan met 1 eetlepel olie tot ze doorschijnend zijn.
  3. Bereid tegelijk de 200 ml groentebouillon. 
  4. Giet de groentebouillon bij de uien in de pan en verhit samen.
  5. Neem van het vuur en breng goed op smaak met 2 eetlepels witte wijnazijn, zout, peper, suiker en 1 eetlepel mosterd.
  6. Giet de aardappelen af, laat ze kort afkoelen. Snijd de aardappelen in schijfjes of blokjes
  7. Doe de aardappelen in een kom en giet het nog warme bouillonmengsel erover.
  8. Laat de salade idealiter 30 minuten tot een uur staan om af te koelen.
  9. Voeg de in stukjes gehakte augurken toe en eventueel de mayonnaise.
  10. Garneer de kartoffelsalat voor het serveren met de fijngehakte peterselie en de in ringen gehakte lente uitjes.

Guten Appetit!

Ook je Duits verbeteren?

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.