fbpx

Kartoffelpuffer, merkwaardige Duitse aardappelpannenkoeken

Hoewel wij in Spanje de aardappelomelet hebben en daar erg trots op zijn, is de waarheid dat de Duitse keuken recepten op basis van aardappelen te geven en te nemen heeft. Niet voor niets is “Kartoffel” (aardappel) een van de bekendste woorden in de Duitse taal.

Zelfs als u met uw tong in de knoop zit bij het uitspreken van de naam van dit recept, Kartoffelpuffer, hoeft u zich geen zorgen te maken. De bereiding is eenvoudiger dan de naam doet vermoeden en vereist slechts enkele ingrediënten die u altijd in huis hebt. In feite is het een gerecht dat het midden houdt tussen een Spaanse aardappelomelet en pannenkoeken. Kartoffelpuffer zijn traditionele Duitse gerechten en worden gewoonlijk op Goede Vrijdag gegeten, omdat het een vegetarisch gerecht is, vergezeld van appelmoes. De mengeling van zout en zoet is het merkwaardigst, maar wij verzekeren u dat deze Duitse Kartoffelpuffer overheerlijk zijn. Laten we eens kijken hoe je ze klaarmaakt.

Ingrediënten voor 8 personen.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten voor het koken van Kartoffelpuffer

 • 1 kg aardappelen
 • 200 gr ui
 • 1 ei maat M
 • 5 g zout
 • 2 gr selderijzout (facultatief)
 • 1 bos verse petersilie
 • 30 g tarwebloem
 • veel zonnebloemolie

Kartoffelpuffer of Duitse aardappelpannenkoeken, stap voor stap:

 1. Het eerste wat we gaan doen is de aardappelen schillen. Daarna wassen we ze en raspen ze met een grove rasp. Pel vervolgens de ui en rasp hem met dezelfde rasp. Meng beide en voeg het ei, zout, selderijzout (indien gebruikt), gewassen en gehakte peterselie (we kunnen het vervangen door een theelepel gedroogde peterselie) en de tarwebloem toe. Goed roeren tot een homogeen mengsel is verkregen.
 2. Wanneer het mengsel homogeen is, bedekken we de bodem van een brede koekenpan met een vinger zonnebloemolie en verhitten we deze. Neem lepels van ons aardappel mengsel, leg ze in de koekenpan en druk ze plat met de achterkant van de lepel, zodat ze over het hele oppervlak even dik zijn (ze moeten vrij dun zijn, zonder te breken). Bak ze op een matig vuur tot de randen goudbruin zijn.
 3. Als ze goudbruin zijn, draai ze dan om en bak de andere kant. De Kartoffelpuffer zijn klaar om uit de pan te worden gehaald wanneer ze aan beide kanten goudbruin zijn. Leg ze vervolgens in een vergiet of op absorberend keukenpapier om de overtollige olie af te voeren. Serveer onmiddellijk, want de Kartoffelpuffer moet warm worden gegeten om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen.

Traditioneel worden Kartoffelpuffers alleen gegeten of met appelmoes, die erover wordt gesmeerd. Ze hebben niets anders nodig, want ze zijn echt heerlijk en zeer bevredigend

Guten Appetit!

Ook je Duits verbeteren?

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.