fbpx

De traditionele Beierse brezel

Heb je ooit een brezel in Duitsland (ook Bretzel genoemd) geprobeerd en er verliefd op geworden? Het volgende Duitse recept dat wij u voorstellen, de brezel of bretzel, is een heerlijk broodje, met een zeer karakteristieke smaak waar iedereen die het probeert verliefd op zal worden. 

U kunt de pretzels gemakkelijk thuis klaarmaken, de ingrediënten zijn eenvoudig en de truc om die harde en gouden korst te krijgen zal u verbazen, maar het is niet ingewikkeld, we gaan hieronder alles uitleggen. Bereid dus een goed biertje voor om een brezel te eten in de beste Beierse stijl. Maar let eerst op deze instructies over hoe je zelfgemaakte pretzels maakt die zijn alsof je ze in de beste bakkerij van München hebt gekocht.

Ingrediënten voor 12 brezeln

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor het maken van zelfgemaakte brezel

Voor het deeg:

 • 500 g (1 lb.) sterk meel
 • 5 g droge bakkersgist (of 15 g verse gist)
 • 100 ml water
 • 180 ml melk
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel honing
 • 25 g olijfolie
 • Voor het blancheren:
 • 2 liter water
 • 50 g zuiveringszout
 • Om te garneren:
 • Grof zout of zoutvlokken
 • 1 ei

Hoe maak je zelfgemaakte Pretzel, stap voor stap

 1. Het eerste wat we moeten doen is het zuurdesem klaarmaken. Daartoe doen we de gist, ongeveer 100 g bloem en water (warm) in een kom, mengen alles goed, dekken het goed af en laten het gisten tot het deeg is gaan borrelen.
 2. Wanneer we de belletjes zien, mengen we het voordeeg met de rest van de ingrediënten: de rest van het meel, de melk (op kamertemperatuur), het zout, de honing en de olie. Kneed met de hand, of veel beter met de keukenmachine, met de deeghaak. We gaan 1 of 2 minuten kneden (als het met de hand is 5 minuten), we laten het 10 minuten rusten en we kneden opnieuw ongeveer even lang, tot het deeg glad en elastisch is.
 3. Vorm vervolgens een bal, vet een kom in, doe het deeg erin, dek het af met een doek en laat het op een warme, tegen tocht beschermde plaats rusten tot het volume verdubbeld is, ongeveer 2 uur, afhankelijk van de buitentemperatuur.
 4. Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, verplaatsen we het naar een werkvlak. Het eerste wat we moeten doen is de lucht verwijderen, door het deeg met de handen aan te drukken. Vervolgens verdelen we het in 12 gelijke delen en met elk deel vormen we langwerpige cilinders, sommige churros tussen 50 en 60 cm lang, die in het midden dikker en aan de uiteinden dunner moeten zijn (de dikte van de cilinders in het centrale gedeelte moet ongeveer zijn als een tube lijm die niet erg dik is).
 5. Zodra de churros gemaakt zijn, neem je de uiteinden en vouw je ze naar boven, zodat ze een U-vorm vormen. Dan nemen we de uiteinden en kruisen ze over het ronde deel van de boog, en kruisen de een weer over de ander. We zullen de vorm van een boog hebben.
 6. Knijp het deeg een beetje samen, zodat het aan elkaar kleeft. We leggen ze op een met bakpapier beklede bakplaat, goed van elkaar gescheiden. Dek ze af met een doek en laat ze gisten tot ze bijna in omvang verdubbeld zijn (maar niet helemaal verdubbeld, iets eerder).
 7. Het volgende wat we gaan doen is het broeien voorbereiden. Doe het water en het zuiveringszout in een pan en breng het aan de kook. Ondertussen knippen we het bakpapier onder de brezeln door en verdelen het in vierkantjes met op elk vierkantje een brezel. Zo kunnen we ze van het papier halen en in het water leggen zonder dat ze uit elkaar vallen.
 8. Wanneer het water kookt, nemen we de eerste brezel met het papier en dompelen ze in het kokende water (het papier zal er onmiddellijk afvallen), laten het 20 seconden koken en met behulp van een schuimspaan draaien we ze om, en koken nog eens 20 seconden. Haal ze voorzichtig uit het water en leg ze op een bakplaat.
 9. Bestrijk ze met losgeklopt ei, strooi er wat grof of vlokzout over en bak ze in een voorverwarmde oven op 240°C in ongeveer 10-15 minuten goudbruin. Als we ze eruit halen, laat ze dan afkoelen op een rooster.

Dat is het! Nu kunt u gaan zitten en genieten van uw Duitse snack. Bent u klaar om zelfgemaakte pretzels te maken?

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.