"Spätzle" traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui

Recept voor zelfgemaakte Spätzle

Geschatte bereidingstijd: 25 – 35 minuten en 20 minuten rusttijd.

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor de bereiding zelfgemaakte Spätzle

  • 75 gram bloem voor alle doeleinden
  • 25 gram griesmeel van harde tarwe 
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 snufje zout
  • 1/2 theelepel kurkuma (optioneel)
  • 1/2 middelgrote ui
  • olijfolie of boter om de ui te karamelliseren
  • 50 gr. kaas met een sterke smaak zoals Cheddar of Emmental kaas
  • geraspte nootmuskaat naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Spätzle bereiden, stap voor stap:

  1. Doe de bloem, griesmeel, eieren en het zout in een grote, stevige kom en meng het geheel. Het beste met een houten lepel. Het Spätzle deeg is klaar wanneer de lepel wordt opgetild en het even duurt voor het deeg loslaat en valt. 
  2. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten. Snijd intussen de ui in dunne ringen en karameliseer ze in een pan met een beetje olijfolie of boter. 
  3. Rasp vervolgens de kaas en zet apart. 
  4. Verhit in een grote pan water met een snufje zout erin om de Spätzle te koken. 
  5. Snijd of pers, afhankelijk van de gebruikte methode, de Spätzle massa in repen. Zorg dat Spätzle massa reepjes direct in het kokende water vallen, zodat de Spätze niet aan elkaar kleven. 
  6. Zodra de Spätzle gaan drijven, zijn ze klaar. Schep ze, met een schuim spatel, vergiet of zeef uit de pan met kokend water en leg ze in een pan of kom met koud water om te “schrikken”.
  7. Verhit een koekenpan of wok met boter.
  8. Gooi de Spätle in de pan zodra de boter goed heet is.
  9. Bak of wok de Spätle op hoog vuur kort aan. 
  10. Strooi de gekarameliseerde ui over de Spätle
  11. Zet het vuur uit en rasp tot slot de kaas en naar smaak nootmuskaat en zwarte peper over het geheel heen. 
  12. De kaas smelt in de pan door de rest hitte 

 

Spätzle worden meestal in grote hoeveelheden gekookt voor het hele gezin, omdat ze heerlijk zijn en lang ze in de ijskast kunnen worden bewaard. Spätle kunnen voor het bakken ook worden ingevroren, zonder dat ze hun heerlijke smaak te verliezen.

 

Guten Appetit!

Poplulaire blogs:

Fantastische beoordelingen. De deelnemers beoordelen ons met een 4,76 van 5! Oftewel een 9,4 van 10!

4.7/5
Don’t take our word for it:
Hit Enter to search or Esc key to close
Hit Enter to search or Esc key to close