fbpx
Currywurst Curryworst Kerrieworst

Currywurst, de klassieke Duitse worst met currysaus (kerriesaus)

Bier is de drank die iedereen associeert met de Duitse cultuur. En als we het hebben over het eten, dan denken de meesten toch zeker aan worst. De worst is een snel, goedkoop en populair gerecht, ook onder toeristen. De Currywurst (curryworst) heeft zich gevestigd als een standaard ‘snack’ van de Duitse keuken op feesten en festivals, zoals het beroemde Oktoberfest. Maar ook in het gewone straatbeeld duikt de Currywurst vaak op. Wellicht een van de bekendste plekken waar de currywurst te koop is, is CURRY 36 op de Mehringdamm 36 (vandaar de naam).

“CURRY 36 die beliebteste Currywurst Berlins.”

Hoewel de Currywurst zijn oorsprong vindt in de snackbars van Berlijn, is hij beroemd in heel Duitsland. Het bestaat in feite uit worst vergezeld van frietjes of ‘brötchen’, het typische Duitse broodje, met de typische ketchup / kerriesaus. Waar de goedkope versies die je op straat kunt kopen zich beperken tot het mengen van ketchup met kerriesaus, kun je zelf de smaak nog lekkerder maken met ons recept.

Ga hier naar het recept voor Currywurst en currysaus.

Recept voor Currywurst of kerrieworst

  • Geschatte bereidingstijd: 25 – 35 minuten
  • Ingrediënten voor 2 personen (ieder 2 worsten).

Ingrediënten voor de bereiding van currywurst

  • 1 kleine of middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram fijngehakte tomaten
  • 5 gram suiker
  • 25 gram appelmoes
  • 2 ml appelciderazijn
  • 5 ml Dijon mosterd
  • 5 g gemalen kerrie
  • snufje zout
  • gemalen zwarte peper
  • 4 Duitse “Bratwurst” worstjes
  • 1 eetlepel (olijf) olie

Heerlijke echte Duitse Currywurst, stap voor stap:

  1. Hak de ui en het teentje knoflook fijn.
  2. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan of een hapjespan en bak de ui en knoflook een paar minuten.
  3. Voeg de fijngehakte tomaten en de lepel suiker toe aan de pan en bak het geheel enkele minuten.
  4. Roer de appelmoes, azijn, mosterd en gemalen kerrie door de pan.
  5. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
  6. Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot het dikker wordt en de tomaat geheel uiteen is gevallen.
  7. Blend (met een staafmixer) het geheel goed.
  8. Laat het mengsel inkoken tot de gewenste consistentie.
  9. Verhit tegelijkertijd een beetje olie op een bakplaat, pan of laat de barbeque op temperatuur komen.
  10. Bak of gril de worstjes op middelhoog vuur aan beide kanten. Zorg dat de worsten niet te bruin worden.
  11. Serveer met de worsten met de currysaus eroverheen.

De meest typische manier om Duitse currywurst te eten is door de worsten in dikke plakken te snijden en ze te serveren met patat of zachte of harde broodjes. En natuurlijk de currysaus eroverheen!

Guten Appetit!

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.