Wat is de Aprendi methode

 en wat kan je verwachten bij de Duitse lessen en cursussen?

Hier lichten de Aprendi methode kort toe en wat je tijdens de lessen en cursussen bij Aprendi verwachten kan. 

Aprendi methode: lesprogramma speciaal voor Nederlandstaligen.
Extra snel leren.

Eerst een korte uitleg over de Aprendi methode. Dit is een zelf ontwikkelde en geteste leermethode. Het materiaal hebben we zelf samengesteld en ontwikkeld. Het leerplan is samen met didactische deskundigen ontworpen en combineert verschillende bewezen methoden.  De Aprendi methode heeft als basisprincipes:

Waarom wil iemand Duits leren? Is het voor werk, studie, liefde of vakantie bijvoorbeeld. Het is bewezen, dat dat belangrijk is en daar houden we rekening mee. Vooral bij privélessen en duolessen spelen we hier sterk op in. 

Voor Nederlandstaligen is bijvoorbeeld een heel ander lesprogramma opgesteld, als voor Spaanstaligen bijvoorbeeld. Alle Nederlandssprekenden hebben specifieke voordelen bij Duits leren. Bijvoorbeeld auto is Auto in het Duits en bier is Bier. Ook de zinsbouw is heel vergelijkbaar met de Nederlandse taal. Juist daar heeft de Aprendi methode extra aandacht voor. De methode slaat hele hoofdstukken over waar de Nederlandse taal hetzelfde is als de Duitse taal

Waarmee je jezelf automatisch kunt testen en zo efficiënt en gemakkelijk je eigen leervorderingen kunt volgen  Ben je op dit moment onderweg of heb je maar weinig tijd?! Al onze cursussen vinden online plaats om je maximale flexibiliteit te bieden.

Zakelijk Duits

Wat kan je verwachten bij onze lessen en cursussen. En wat is er bijzonder aan onze cursussen

Het bijzondere is, dat we ons vanaf het begin richten op Nederlandstaligen. We snijden daar,  waar het mogelijk is en je krijgt tips en trucs die je helpen sneller Duits te leren. We hebben bijvoorbeeld zelf ontwikkelde Fast Tracks. We hebben elk taalniveau bekeken en wat hetzelfde of gelijk is in het Duits, dat deel is ingekort. Tegelijk de onderwerpen die (extra) moeilijk zijn, behandelen we extra en daar hebben we extra opdrachten of uitleg voor gemaakt.  

Falsche Freunde: extra bijzonder voor Nederlandstaligen

Falsche Freunde zijn woorden, die in het Nederlands en Duits er (bijna) net zo uitzien, maar die iets heel anders betekenen. Dit levert in de praktijk soms leuke of grappige situatie op. Maar kan ook leiden tot ergernis of missen van afspraken etc.

Bellen in het Duits betekent blaffen (van een hond). Terwijl als je wil zeggen, bellen in het Nederlands, dan is dat telefoneren of Faul in het Duits betekent lui. Terwijl als je wil zeggen vuil (van vies) in het Nederlands, dan heet dat schmutzig of dreckig in het Duits.

Ondanks dat de Aprendi methode zelf is ontwikkeld, is het Europese leersysteem (Common European Framework of Reference afgekort CEFR) leidend. Dit en de duidelijke structuur van ons leerplan garandeert, dat alle onderwerpen aan bod komen. Bij Aprendi hebben we zelf gemaakt en modern materiaal, waarmee je je zeker niet zult vervelen. En als je later alles nog eens wilt nalezen, is dat ook geen probleem, je kan het opzoeken in het systeem.

Alledaagse Duits in tegenstellen tot “boeken Duits”.

Je leert niet alleen stompzinnige grammatica en woorden, onze aandacht gaat ook uit naar het aanleren van onderwerpen, die met het land te maken hebben of typische alledaagse uitdrukkingen,  omdat plezier hebben in het leren  een belangrijke factor is, kan je dit alles op een speelse manier leren.

Er is altijd aandacht voor spreken, grammatica, lezen en natuurlijk woordenschat.

Per les of cursus is er altijd aandacht voor spreken, grammatica, lezen en natuurlijk de woordenschat. Dit varieert  per type les, hieronder daar meer over. We wisselen de aandacht tussen de lessen af, maar proberen per les altijd iets van deze aspecten op te pakken. Dit ligt wel aan het type cursus of les. 

 

Per les is er een thema, zoals eten, reizen, sport of zaken doen. Bij op-maat-gemaakte lessen en cursussen behandelen we ook onderwerpen op aanvraag en kunnen we gemakkelijk materiaal ontwikkelen. Daarnaast hebben “Fast tracks”. Dit zijn eigenlijk trucjes om het leren gemakkelijker te maken. Je kan altijd een deelname certificaat krijgen, indien gewenst.

De Aprendi leraren zijn in de meeste gevallen niet-Nederlands sprekend. Iedereen spreekt wel Engels, maar we willen juist dat je Duits spreekt. Dit lijkt vooral voor de beginners lastig en ja dat is het misschien ook  zo of sommige deelnemers zijn wat verlegen. Maar het is juist gebleken, dat vanaf het begin Duits spreken uiteindelijk sneller werkt! De opdrachten en grammatica worden bij A2.2 in het Nederlands en Duits uitgelegd. Daarna zijn de toelichtingen alleen in het Duits.

Bij privélessen en duolessen wordt niet alleen het tempo, maar ook de materialen aangepast aan de behoeften van de deelnemers. Op maat gemaakt voor Nederlandstaligen, die pragmatisch, snel en efficiënt Duits willen leren.We zijn tot wel 50% sneller dan bijvoorbeeld het Goethe institut en onze deelnemers beoordelen ons met een 4,8 van 5!

Dit is de eenvoudigste variant van een zelf cursus Duits. Bij deze variant van zelfstudie Duits, doe je eigenlijk alles zelf. Je wordt geholpen door ons fantastische Learning Management Systeem (LMS). Het LMS is zo ingericht, dat we je door het leerprogramma leiden. Het is zo gezegd een digitale taalcoach. Jij bepaalt  het tempo en wanneer je wat doet. We helpen je wel om je doelen te behalen en bij de les te blijven. Als je bijvoorbeeld een langere tijd niet inlogt of we geen voortgang zien, trekken we aan de bel. 

 

De variant zelfstudie met taalcoach bouwt voort op de vorige variant.  Jij bent in de ‘lead” en het LMS ondersteunt je bij het leren. Je eigen taalcoach kijkt actief “over je schouder mee”. Je kan je taalcoach zelf een mail sturen. Een of meerdere keren per week spreek je af met je taalcoach om het spreken te oefenen en eventueel je vragen te beantwoorden.

Dit zijn de “klassieke” groepslessen Duits. Je komt 2x per week samen met groep en krijgt daarnaast opdrachten in het fantastische learning management systeem. Je kan zelf je voortgang inzien en opdrachten opnieuw maken.

Wat kan je verwachten per niveau?

Een taal goed onder de knie krijgen is meestal een flinke kluif. Als kind doen we er jaren over en ook op volwassen leeftijd duurt het even. Dat is niet zo gek, want er komen veel verschillende aspecten om de hoek kijken bij het leren van een taal. Uitspraak, grammatica en woordenschat bijvoorbeeld. In het Duits zijn er naar schatting 75.000 woorden.

Hier valt over te discussiëren, is haardroger nu een woord of  samengesteld uit twee woorden (haar en droger). Een normaal volwassen persoon kent gemiddeld tussen de 20.000-35.000 woorden. Ook in de moedertaal kennen niet alle woorden van  de eigen taal. Dit vooraf. Nu kijken we wat je leert per niveau.  Wat je leert verschilt een klein beetje en is  afhankelijk van het type cursus (priveles of zelfstudie etc).

Wat kan je verwachten per niveau / cursus soort

Een taal goed onder de knie krijgen is meestal een flinke kluif. Als kind doen we er jaren over en ook op volwassen leeftijd duurt het even. Dat is niet zo gek, want er komen veel verschillende aspecten om de hoek kijken bij het leren van een taal. Uitspraak, grammatica en woordenschat bijvoorbeeld. In het Duits zijn er naar schatting 75.000 woorden.

Hier valt over te discussiëren, is haardroger nu een woord of  samengesteld uit twee woorden (haar en droger). Een normaal volwassen persoon kent gemiddeld tussen de 20.000-35.000 woorden. Ook in de moedertaal kennen niet alle woorden van  de eigen taal. Dit vooraf. Nu kijken we wat je leert per niveau.  Wat je leert verschilt een klein beetje en is  afhankelijk van het type cursus (priveles of zelfstudie etc).

Inhoud en thema’s:

Bij prive lessen kan je dit verwachten en bij zelfstudie.

Wat leer je?

 • Inhoud en thema’s: In de A1.1 cursus leer je, hoe je je zelf voorstelt, de weg vraagt en beschrijft, praat over je lievelingseten,  je favoriete hobby's en sporten.
 • Woordenschat: ongeveer 1.400 woorden. Dit is best stevig, maar dan schiet je wel op.
 • Spreken: je kan op een eenvoudige manier 1 op 1 met mensen duidelijk spreken. Wel in een langzamer tempo dan normaal.  Dit is niet in een natuurlijk gespreks tempo.
 • Grammatica: onder andere lidwoorden (de, het en een), gebiedende wijs, voorzetsels, regelmatige werkwoorden vervoegen. En  zoals bij elk niveau de eigengemaakte Fast tracks & Falsche Freunde.

 

 • Inhoud en thema’s: Bij A2 wordt het, net als bij CEFR, wat serieuzer met “het ontwikkelen van “grammaticale structuren”. Voorbeelden zijn:  dat je in de tegenwoordige ende  verleden tijd eenvoudige zaken en situaties beschrijven kan. Onderwerpen als werk, boodschappen doen of aanwijzingen geven, komen aan bod. 
 • Woordenschat: ongeveer 900 woorden
 • Spreken: je kan langzaam eenvoudige informatie uitwisselen. 
 • Grammatica: onder andere hier wordt het wat serieuzer met de tegenwoordige en de verleden tijd en de bekende naamvallen. Maar ook “wissel” voorzetsel (temporale Präpositionen en Wechselpräpositionen). En  zoals bij elk niveau de eigengemaakte Fast tracks & Falsche Freunde. We gaan ook al een beetje oefenen met gezegdes of spreuken. 
 • Inhoud en thema’s: B1 is het tussen niveau. Je kan dan “normale” gesprekken voeren met de moedertaalspreker, de “native” over alledaagse situaties. Zoals op het werk, op school of in een restaurant. Ook het spreektempo is normaal. Je kan ervaringen of situaties  beschrijven, die zich in het verleden hebben voorgedaan. Natuurlijk is de woordenschat nog beperkt en echt vloeiend gaan de gesprekken nog niet. Onderwerpen zijn onder andere werk , media en verkeer.
 • Woordenschat: ongeveer 1100 woorden
 • Spreken: normaal tempo, nog niet helemaal vloeiend, maar loopt redelijk met beperkte woordenschat. De ander heeft enige moeite je te begrijpen.
 • Grammatica: onder andere verleden tijd en onregelmatige werkwoorden, voltooid verleden tijd en onvoltooid verleden tijd. En zoals bij elk niveau de eigengemaakte Fast tracks & Falsche Freunde.  Gezegdes en  spreuken komen wat meer naar voren. 
 • Inhoud en thema’s: B2 is het eerste niveau van de “bovenbouw”. Je kan complexere teksten over verschillende onderwerpen begrijpen, bespreken en beschrijven. Ook schriftelijk. Een brief schrijven om te solliciteren naar een baan, een recensie van een film of een boek zijn voorbeelden, die worden verwacht. Met B2 niveau kan je je in meningen en standpunten uitdrukken en ook voordelen over een bepaald onderwerp  toelichten. Onderwerpen zijn, naast alledaags onderwerpen ook reclame, marketing en reizen. Net als bij de andere niveaus bestaat CEFR B2 niveau uit 2 sub-niveaus; B2.1 en B2.2. Bij Aprendi hebben we dit niveau in 3 niveaus van gelijke stukken verdeeld.  
 • Woordenschat: ongeveer 950 woorden
 • Spreken: je kan tot op zekere mate vloeiend en spontaan met weinig fouten spreken. De ander heeft weinig of geen moeite je te begrijpen.
 • Grammatica: onder andere verleden tijd, onregelmatige werkwoorden, voltooid verleden tijd en onvoltooid verleden tijd. En zoals bij elk niveau de eigengemaakte Fast tracks & Falsche Freunde. Gezegdes en spreuken komen af en toe aanbod.
 • Inhoud en thema’s: C1 en C2 zijn de koningsklassen en zijn echt het hoogst niveau van de beheersing van Duits.  Je kan complexe teksten  begrijpen. Je kan goed gestructureerde teksten schrijven met een rijke en gevarieerde woordenschat.
 • Woordenschat: ongeveer 2.000 - 3.000 woorden, maar niet meer in lijstjes
 • Spreken: je kan veel verschillende contexten met elkaar combineren, zowel op sociaal, als op professioneel vlak. Je kan je vloeiend uitdrukken en slechts enkele fouten maken en wat betreft de uitspraak, zal het de luisteraar weinig tot geen moeite kosten om de boodschap te begrijpen. Bij C2 is het spreken helemaal vloeiend en  zal iedereen, ook als je in hoog tempo spreekt, je begrijpen. Je kan hetzelfde op meerdere manieren zeggen. Je kan gesprekken op de radio en televisie zonder enkele moeite begrijpen en je kan allerlei soorten teksten lezen, zonder dat de taal een belemmering vormt.
 • Grammatica: alles wat nog niet aan bod gekomen is, maar dat is niet veel. En zoals bij elk niveau de eigengemaakte Fast tracks & Falsche Freunde. Gezegdes en spreuken komen af en toe aanbod.