"Spätzle" traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui

5 heerlijke, typische Duitse en Oostenrijkse recepten

Duitse of Oostenrijkse recepten zijn verrassender als de meeste denken. Het is waar dat we over de traditionele Duitse en Oostenrijkse keuken niet zo veel horen als over de Italiaanse, Franse of Japanse keuken. Sommige denken misschien dat traditionele Duitse en Oostenrijkse restaurants alleen bier, worsten en broodjes serveren. Toch heeft de traditionele Duitse en Oostenrijkse keuken heel wat te bieden! Duitse recepten zijn sterk beïnvloed door al zijn buren (8 in het totaal). Daardoor zijn er vele traditionele Duitse recepten die het proberen waard zijn. Wat wellicht niet verrassend is, is dat veel traditionele Duitse gerechten gebaseerd zijn op vlees, aardappelen en brood. Ja, dat cliché klopt, maar toch zijn er ook hier (vegetarische) verrassingen. Door het matig gebruik van kruiden en vooral hete pepers zijn veel gerechten heel goed geschikt voor kinderen! De Oostenrijkse is ook omringd door 8 landen (Liechtenstein mee gerekend). Ook hier zijn de recepten beïnvloed door de buurlanden, met name de Italiaanse keuken heeft de Oostenrijkse recepten sterk beïnvloed. 

Lees verder en ontdek de super recepten uit de traditionele Duitse en Oostenrijkse keuken. 

1. Kartoffelsalat, de Duitse aardappelsaladeDe beroemde Duitse aardappelsalade (Kartoffelsalat) heeft heel verrassend aardappelen als hoofdingrediënt 🙂 en vult daarom goed! De salade kan als hoofdgerecht worden gegeten, vooral in de zomer, omdat deze salade het lekkerst is wanneer hij koel wordt gegeten. Maar kan ook als bijgerecht gegeten worden. Bijvoorbeeld als side dish bij een barbeque. Wellicht verrassend, maar 19% van de Duitsers eten “Bockwurst mit Kartoffelsalat” ook tijdens het kerstdiner (volgens de Duitse vereniging van levensmiddelen)! 

De “kartoffelsalat”, is een gemakkelijk te bereiden en zeer smakelijk gerecht. De kartoffelsalat is een uitstekende keuze om mee te nemen naar een feestje, een picknick in de natuur of in een lunchbox voor op het werk. Vanwege de eenvoudige en smakelijke ingrediënten is Duitse aardappelsalade een gerecht dat altijd een hit is. Bovendien kan het vegetarisch worden gemaakt. Er zijn overigens ontzettend veel verschillende varianten van de salade. Elke regio, of elke familie zelfs, heeft net even een ander recept. Dat Kartoffelsalat echt een ding is zegt de titel van het boek: “Ein Tag ohne Kartoffelsalat ist kulinarisch betrachtet ein verlorener Tag” (een dag zonder aardappelsalade is culinair gezien een verloren dag).  In dit boek staan 100 kartoffelsalat varianten genoemd. Via Amazon te verkrijgen.

Wil je het gemakkelijk houden hier een recept voor een heerlijk en eenvoudige vegetarische kartoffelsalat!

“Ein Tag ohne Kartoffelsalat ist kulinarisch betrachtet ein verlorener Tag”

Currywurst Curryworst Kerrieworst

2. Currywurst, de klassieke Duitse worst met currysaus (kerriesaus)


Als er een drank is die iedereen associeert met de Duitse cultuur, dan is het wel bier. En als we het hebben over het eten, dan denken de meeste toch zeker aan worst. Het is geen wonder. De worst is een snel, goedkoop en populair gerecht de ook onder toeristen. De Currywurst (curryworst) heeft zich gevestigd als een standaard “snack” van de Duitse keuken op feesten en festivals zoals het beroemde Oktoberfest. Maar ook in het gewone straatbeeld, duikt de Currywurst vaak op. Wellicht een van de bekendste of beroemdste plekken waar de currywurst te koop is, is CURRY 36 op de Mehringdamm 36 (vandaar de naam).

“CURRY 36 die beliebteste Currywurst Berlins.”

Hoewel de Currywurst zijn oorsprong vindt in de snackbars van Berlijn, is hij beroemd in heel Duitsland. Het bestaat in feite uit worst vergezeld van frietjes of “brötchen”, het typische Duitse broodje, met de typische ketchup / kerriesaus. Hoewel de goedkope versies die je op straat kunt kopen zich beperken tot het mengen van ketchup met bereide kerriesaus, verbetert het zelfgemaakte recept, dat veel uitgebreider is, de smaak van currywurst, die toch al heerlijk is, aanzienlijk. 

"Spätzle" traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui

3. “Spätzle” traditionele Duitse pasta met kaas en gekarameliseerde ui


Recepten-SpätzleDe Duitse Spätzle met kaas en gekarameliseerde uien, ofwel de Käsespätzle, naar zijn Duitse naam, is zowel verrassend als zeer typisch voor de regio Schwaben in Zuid-Duitsland. Maar in Zwitserland en Oostenrijk komen de Spätzle veel voor. Spätzle zijn een soort zelfgemaakte (dikke) spaghetti’s gebakken met veel kaas en gekarameliseerde uien. Ze worden gemaakt van tarwemeel of een mengsel van tarwe meel en griesmeel (een harde tarwesoort), eieren en zout. Voor de bereiding van het deeg kunnen verschillende keukengerei gebruikt worden om het deeg de juiste vorm te geven. Eén mogelijkheid is een Spätzl pers, speciaal voor Spätzle, eigenlijk een soort grote knoflookpers.

Maar tenzij je van plan bent Spätze regelmatig te maken, is het niet eigenlijk overdreven om zo een pers aan te schaffen. Een andere mogelijkheid is namelijk om een snijplank (het beste niet van hout) te nemen en een mes of een soort “schraper”. Leg de deeg op de snijplank en maak er een plak van, van ongeveer 0,5 cm dik. Vervolgens dunne reepjes afsnijden en in een pan met kokend water laten vallen. In deze video wordt laten zien hoe het werkt (het recept is anders) en let op de video is in het Duits!

Spätzle zijn tegenwoordig heel populair en ook in veel supermarkten in Duitsland en Oostenrijk kant-en-klaar te vinden. Dit traditionele Duitse recept smaakt  veel beter als het zelf is gemaakt! Spätzle kunnen van tevoren worden bereidt, in water geweekt en als ze klaar zijn om te eten, uitgelekt en in boter in een koekenpan bruin gebakken. Ook zeer geschikt voor kinderen!

Flammkuchen

Flammkuchen, de Duitse pizza


Een ander verrassend en lekker Duits gerecht dat niet in een top 10 Duitse gerechten mag ontbreken is de Flammkuchen. Ook wel de “Duitse pizza” genoemd. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas en Lotharingen regio. Van origine een Frans / Duitse regio. Flammkuchen komt ook veel voor in de aangrenzende Bundeslanden Saarland, de Pfalz en Baden-Württemberg.

Flammkuchen is in het begin van de 20e eeuw ontstaan uit de gewoonte om een stukje deeg in de broodoven te leggen om te zien of het op de juiste temperatuur was. Aan dat dunne laagje brood, vers gebakken, voegden men ingrediënten toe die voorhanden was. En zo ontstond de Flammkuchen waarvan de naam is afgeleid van het woord “flamm”, dat in het Duits vlam betekent. En “kuchen” dat in het Duits taart of cake betekent. Flammkuchen is dus een pizzadeeg met een paar eenvoudige ‘toppings’ erop. Het meest traditionele Flammkuchen recept uit de Duitse keuken heeft als topping rode ui, room en spek. Natuurlijk zijn er veel variaties, bijvoorbeeld met toppings zoals lente-uitjes, kaas en rucola. Het kookboek Flammkuchen laat zien dat er van alles mogelijk is met Flammkuchen.

Een van de grote voordelen van Flammkuchen is dat ze heel eenvoudig te bereiden zijn en ook nog een goedkoop! Dit Duitse recept is, mede daarom,ideaal voor feestjes en en ook kinderfeestjes. Want er zijn maar heel weinig ingrediënten nodig en het smaakt heerlijk en eenvoudig te bereiden.

De originele Schwarzwälder Kirschtorte, de beroemde “zwarte woud” taart


Schwarzwälder Kirschtorte of de ‘zwarte woud taart’, is een Duitse taart bij uitstek. Zoals de naam al verraad, komt deze taart uit het zwarte woud, in het zuidoostelijke deel van Duitsland. Ondertussen is de taart door heel Duitsland heen te krijgen. Deze taart werd voor het eerst gemaakt in 1915 door banketbakker Josef Keller. En tot op de dag van vandaag een van de favoriete taarten in Duitsland. Het bijzondere van deze taart zijn de kersen. De kersen geven een heerlijk zure smaak af, als tegenwicht aan de zoete smaak van de chocolade en het room. De bereiding van de ‘black forest cake’, zoals hij in het engels wordt genoemd is best eenvoudig, maar wel zeer bewerkelijk. De bereiden van de taart kost minstens twee uur! Maar dan heb je ook wat! 

Test gratis je Duits

Blogs die ook interessant voor je kunnen zijn:

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. Neem contact met ons op, we antwoorden meestal direct, maar uiterlijk binnen 24 uur.