fbpx
Vinden van een huis in Duitsland

Op zoek naar een woning in Duitsland? Deze 10 tips helpen je op weg

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar een woning, appartement of huis in Duitsland. Of je nou op zoek bent naar een woning in het mooie Berlijn, in het grootstedelijke gebied van Hamburg of München, of liever aan de oevers van de Rijn – wij geven je 10 tips die je helpen bij je zoektocht. Zoek je een kamer, lees dan de blog over Studentenkamer vinden in Duitsland.

Hier de 10 tips op een rij:

  1. Ga voor de persoonlijke aanpak
  2. Gebruik de vastgoedmakelaars als leidraad 
  3. Let op het aantal kamers
  4. Controleer of het appartement een keuken heeft
  5. Bereid je goed voor op de kijkdag
  6. Ken het verschil tussen ‘koude’ en ‘warme’ huur
  7. Weet wat je zoekt
  8. Maak gebruik van handige zoekmachines
  9. Houd de nodige documenten bij de hand
  10. Keep calm and carry on

Aan het einde van deze blogpost een handige woordenlijst of vocabulair die je nodig hebt bij het zoeken naar een woning in Duitsland (of Oostenrijk of Zwitserland al kunnen daar sommige woorden afwijken).

Tip 1: Ga voor de persoonlijke aanpak

Een woning of huis in Duitsland vinden kan een lastige taak zijn die veel geduld vergt. Maar niet getreurd: iedereen vindt uiteindelijk een thuis!

Het is sterk aan te bevelen om niet alleen online naar een woonplek te zoeken, maar echt op pad te gaan als dat mogelijk is. Dit maakt je zoektocht een stuk persoonlijker, waardoor je een grotere kans hebt uitgekozen te worden voor een woning. Immers, woning-eigenaars en makelaars kunnen je zo in levende lijve zien.

Tip 2: Gebruik de vastgoedmakelaars als leidraad

In Duitsland worden de meeste huurappartementen beheerd door een makelaarskantoor. De makelaar wordt Markler genoemd. Met voldoende charme en overtuigingskracht kom je al een heel eind!

Tip 3: Let op het aantal kamers

Let goed op het aantal kamers dat in de advertentie staat; dit kan verwarrend zijn. In Duitsland is een ‘driekamerwoning’ namelijk niet een woning met drie slaapkamers en een woonkamer, zoals in België of Nederland gebruikelijk is. Het is letterlijk een driekamerappartement dat je naar eigen inzicht een inrichting geeft, zoals woonkamer, slaapkamer of kantoor. Dus drie-kamer is wat wij waarschijnlijk een 2-(slaap)kamerappartement noemen. Er zijn ook woningen met 3,5 of 4,5 kamers.

‘Einzimmerwohnung’-flats zijn typische ‘studio-flats’. Slaapkamer, woonkamer en keuken in eenzelfde ruimte.

Tip 4: Controleer of het appartement een keuken heeft

Het appartement dat je huurt zal waarschijnlijk leeg zijn, ofwel volledig ongemeubileerd. Zelfs zonder keuken! De keuken verhuist vaak met de huurder mee. Dit is heel gebruikelijk bij huurappartementen in Duitsland. Is er geen keuken in je appartement, dan moet je zelf zorgen voor de aankoop en inrichting van de keuken. Het goede nieuws is dat je de keuken na je vertrek uit het appartement weer kunt verkopen. Dit gaat vaak erg gemakkelijk, aangezien de markt voor tweedehands keukens in Duitsland populair is en het heel normaal is een tweedehands keuken te kopen.

Tip 5: Bereid je goed voor op de kijkdag

Je zult al snel genoeg merken dat bij het zoeken naar een huurwoning in Duitsland, je niet de enige bent bij de bezichtiging (Wohnungsbesichtigungen). Wees dus niet verbaasd wanneer je op het aangegeven adres aankomt en een massa mensen voor de deur staat te wachten. Vooral in de grote steden, zoals Berlijn, München en Hamburg komt dit veel voor. De makelaar of de eigenaar van het appartement laat iedereen tegelijk naar binnen gaan. Stel vooral veel vragen zodra je binnen bent om een goede indruk maken. Als de makelaar of huisbaas jou herinnert, heb je meer kans om de uitverkorene te zijn voor de woning. 

Blijf nadien ook even hangen, zodat je rustig kunt praten met de verhuurder. En neem alle belangrijke documenten mee: kopie paspoort of ID, je werkgeverscontract, bewijs dat je de borg kan betalen, je diploma’s. Dit klinkt allemaal ouderwets, maar het werkt goed in veel gevallen. Zorg ook dat je deze documenten digitaal klaar hebt staan, zodat je ze “on the spot” kunt versturen.

Tip 6: Ken het verschil tussen ‘koude’ en ‘warme’ huur

Wat de huurprijs betreft, moet je rekening houden met de termen Kaltmiete en Warmmiete. Kaltmiete (koude huur) is de huurprijs exclusief de lopende kosten voor elektriciteit, verwarming, internet, etc. (in het Duits ‘Nebenkosten’ genoemd). De uiteindelijke huurprijs inclusief alle kosten wordt Warmmiete (warme huur) genoemd. Als je een advertentie ziet voor een appartement dat erg goedkoop lijkt, is de kans groot dat de ‘koude’ huurprijs wordt aangeboden. Laat je dus niet misleiden, vraag altijd om de ‘warme’ huur.

Tip 7: Weet wat je zoekt

Altbau vs. Neubau → Altbau zijn oude flats, meestal met hoge plafonds, grote ramen en elegante gevels. Deze flats zijn in Duitsland erg in trek, ook al is de staat ervan vaak niet optimaal. Neubau, daarentegen, verwijst naar een nieuwe flat. 

Kaution → De Kaution is de borg die je moet betalen als aanbetaling. Het bedrag varieert sterk van stad tot stad, maar gewoonlijk is het gelijk aan 1 tot 3 maanden huur (Kaltmiete).

Kündigungsfrist → De Kündigungsfrist is de opzegtermijn voor het verlaten van het appartement. Volgens de meeste contracten moet je een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen voor je de flat kunt verlaten. Daarom moet je er zeker van zijn dat je de flat voor een wat langere periode wilt huren. 

Saniert vs. renoviert → Als men je vertelt dat een appartement “saniert” is, bedoelt men daarmee dat de gebreken zijn hersteld en gerenoveerd. Met andere woorden, alles wordt verondersteld perfect te werken. Als men je vertelt dat het appartement “renoviert” is, betekent dit dat het gemoderniseerd is, ofwel optisch verbeterd. 

Tip 8: Maak gebruik van handige zoekmachines

Met behulp van onderstaande websites kun je de zoektocht naar jouw woning in elke willekeurige stad in Duitsland beginnen. De vraag naar appartementen is zeer hoog. Zelfs als je veel aanbiedingen ziet, zul je merken dat de meeste binnen een dag of een paar dagen verdwenen zijn. Dus zodra je iets ziet wat je bevalt en aan jouw wensen voldoet, aarzel dan niet om contact op te nemen met het makelaarskantoor of de eigenaar.

  1. http://www.immobilienscout24.de  
  2. http://www.immowelt.de 
  3. http://www.immonet.de 
  4. http://www.airbnb.com 
  5. http://www.easypiso.com 
  6. http://www.wg-gesucht.de 
  7. https://www.ebay-kleinanzeigen.de (de Duitse marktplaats)
  8. https://www.nestpick.com/ 

Tip 9: Houd de nodige documenten bij de hand

Wil je een woning of flat huren in Duitsland, dan moet je in veel gevallen deze documenten kunnen overhandigen:

  • Laatste drie loonstrookjes of bewijs van maandelijkse inkomsten. Het netto-bedrag moet drie keer de huur zijn. Als je een flat wilt delen, wordt het inkomen opgeteld. Als een echtpaar bijvoorbeeld een flat wil huren voor 550 euro per maand, moet de som van hun netto-inkomsten gelijk zijn aan of meer zijn dan 1650 euro.
  • Schufa van maximaal drie maanden oud. Een Schufa is een verslag dat aantoont dat je in de afgelopen drie jaar geen schulden hebt gemaakt in Duitsland. Dit document is uitgegeven door Schufa Holding AG. Lees hier meer over de Schufa.
  • Kopie van paspoort of ID.
  • Brief van de laatste huisbaas waarin bevestigd wordt dat je een goede huurder bent.  (Mietschuldenfreiheitsbescheinigung)

Tip 10: Keep calm and carry on

Het is niet eenvoudig om een flat of huis te vinden in Duitsland. Vooral in steden als Berlijn, München, Hamburg en Stuttgart, waar de vraag naar appartementen erg groot is. Maar maak je zeker niet druk als je tien advertenties hebt aangeschreven en geen enkele reactie hebt ontvangen. Ook niet als je al zes flats hebt bezocht en geen van hen jou heeft uitgekozen. 

Dit is allemaal normaal, Duitsers moeten er ook doorheen, maar uiteindelijk vinden we allemaal een fijn thuis! Je zult echter niet de eerste zijn die eerst een maand in een Airbnb of op de zolder van een vriend moet doorbrengen. 

Ons advies is om nooit iets vooraf te betalen en vooral je intuïtie te volgen. Er zijn altijd mensen die je willen oplichten door telematisch een appartement te ‘huren’. Daar doen wij natuurlijk niet aan mee!

Woordenlijst of vocabulair die je nodig hebt bij het zoeken naar een woning in Duitsland

We hebben een lijst voor je opgesteld met veel voorkomende woorden die je kunt tegenkomen bij het zoeken naar een huis of woning in Duitsland. Het is handig om te weten wat ze betekenen.

Altbau vs. Neubau → Altbau zijn oude flats, meestal met hoge plafonds, grote ramen en elegante gevels. Neubau worden nieuwe appartementen genoemd. 

Einzimmerwohnung → eenkamerappartement (studio).

Hauptmieter → persoon die officieel het appartement huurt.

Heizkosten → Verwarmingskosten.

Warmmiete → Huurprijs inclusief alle kosten.

Kaltmiete → Huurprijs exclusief kosten.

Kaution → Borg.

Kündigungsfrist → Opzegtermijn voor het verlaten van het appartement (meestal 1 of 3 maanden).

Makler → Makelaar.

Mieterschutz → ‘Huurdersbeschermingsset’.

Mietschuldenfreiheitsbescheinigung → Brief van de laatste verhuurder waarin wordt bevestigd dat je een goede betaler bent.

Mietvertrag → Huurovereenkomst.

Möbliert → Het appartement wordt gemeubileerd opgeleverd.

Nebenkosten → Bijkomende kosten (elektriciteit, gas, internet, enz.).

Stromkosten → Elektriciteitskosten.

Saniert vs. renoviert → Saniert betekent dat de schade is hersteld en gerenoveerd. Renoviert betekent dat het huis gemoderniseerd is.

Schufa → BKR-onderneming die een document afgeeft (in de volksmond met dezelfde naam) waaruit je kredietwaardigheid als huurder van een flat blijkt.

Unmöbliert → Het appartement is ongemeubileerd.

Untermieter → Persoon aan wie de “Hauptmieter” de flat verhuurt. 

Wohnungsbesichtigung → Het bezoek aan de flat/het huis.

Zwischenmiete → Type verhuur beperkt tot een bepaalde periode.

Ken je deze blogs al?

Privélessen Duits

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op via mail of telefoon. We antwoorden (meestal) direct of uiterlijk binnen 24 uur.